Maajoukkuetoiminta käynnistyi

 

Suomen frisbeegolfliitto otti kauden 2017 aikana merkittäviä askeleita kohti systematisoitua huippu-urheilua.

Toiminnanjohtajan aloitteesta ja pohjustamana järjestettiin keväällä ensimmäinen huippu-urheilupaneeli Raaseporin Kisakeskuksella. Tärkeä avaus kokosi kansalliset kärkipelaajat saman katon alle luomaan suuntaviivoja suomalaisen huippufrisbeegolfin edistämiseksi. Keskustelua johti Suomen Frisbeegolfkouluttajien Kari Lehtisalo, tukenaan SFL:n puheenjohtaja Ari Penttala.

 

Muun muassa Jalle Stoor, Leo Piironen ja Janne Hirsimäki jakoivat 2017 huippu-urheilupaneelin yhteydessä nimmareita juniorileiriläisille.

 

Merkittävin askel syksyllä 2017

 

SFL jatkoi keskustelua Lehtisalon kanssa huippu-urheilutoiminnan kehittämisestä. Keskustelu konkretisoitui Liitopäivillä Kari Lehtisalon ja SFL:n allekirjoittaessa maajoukkueen päävalmentajasopimuksen. Historiallisen sopimuksen myötä meillä on käsillämme ensimmäinen käytännön toimenpide valikoitujen urheilijoidemme tuen vakiinnuttamiseksi.

Myöhemmin mies valittiin äänestyksessä mukaan liiton hallitukseen ja samalla hän jatkaa arvokasta työtä Suomen Frisbeegolfkouluttajien (SFK) parissa. Saumaton yhteistyö SFK:n ja maajoukkueen välillä onkin perusedellytys tehokkaalle toiminnalle ja kehitykselle.

Yhteistyön tuloksena päätettiin nimetä toiminnan keskiöön frisbeegolfin huippu-urheiluyksikkö, jonka ensisijanen tehtävä on tukea urheilijoita konkreettisesti.

 

SFL:n ensimmäinen valmentajasopimus allekirjoitettiin 2017 Turengissa.

 

Huippu-urheiluyksikkö ja Disc Golf Team Finland

 

Huippu-urheiluyksikkö on osa frisbeegolfin maajoukkuekokonaisuutta. Huippu-urheilutuen piiriin etsitään urheilijoita, jotka ovat asettaneet tähtäimensä maailman huipulle. Urheilijavalinnat suorittaa päävalmentaja yhteistyössä SFL hallituksen kanssa. Tärkeimmät kriteerit valinnoissa ovat valmius sitoutua toimintaan kokonaisvaltaisesti ja ennen kaikkea potentiaali kehittyä taistelemaan kärkisijoituksista kaikissa kilpailuissa.

Tavoitteena on muodostaa noin 10 urheilijan ryhmä, jonka kesken lähdemme yhdessä rakentamaan kokonaisvaltaisesti urheilijan arkea ja uraa.

Huippu-urheiluyksikkö kantaa nimeä Disc Golf Team Finland (DGTF). Huomionarvoista on, että valinta DGTF-ryhmään ei takaa automaattisesti edustuspaikkaa kilpailuihin (EM, MM).

 

Disc Golf Team Finland on jo tuttu brändi maajoukkue-edustuksista

 

Huipputuki lähelle urheilijan arkea

 

Ensimmäisen kauden aikana huippu-urheiluryhmän toiminta painottuu lähivalmennukseen urheilijan omissa harjoitteluolosuhteissa. Lehtisalon valmennusryhmä kiertää kaikkien valittavien urheilijoiden luona varmistamassa yhteistyössä urheilijan kanssa, että harjoitteluolosuhteet ja harjoitusten laatu saadaan tavoitetasolle. Samalla laaditaan suunnitelma harjoittelun toteuttamiseksi tulevaisuudessa.

Lehtisalo jatkaa suunnitelmiaan: ”Mahdollisesti järjestämme myös yhteisen harjoitusleirin jolla pyrimme valmistautumaan EM-kilpailuihin sekä rakentamaan DGTF-ryhmän yhteishenkeä. DGTF-ryhmän toimintaa on tavoite kehittää ja laajentaa. Tulevaisuudessa on tarkoitus rakentaa urheilijan polkua tukeva järjestelmä alkaen juniori-iästä ja tähdäten maailman kärkeen aikuisten kilpaluokissa.”

”DGTF-ryhmän valmennusta tullaan kasvattamaan ainakin yhdellä lajivalmentajalla vielä kuluvan kauden aikana. Kevään aikana pyrimme myös kehittämään yhteistyötä urheiluopistojen kanssa. Tahdomme kartoittaa urheiluopistojen joukosta yhteistyökumppanin, jonka kanssa voimme kehittää toimintaamme niin, että siitä hyötyvät molemmat osapuolet.”

”Käytännössä haluamme tuottaa nimetyn urheiluopiston kanssa frisbeegolfin lajikeskuksen, josta saamme tarvittaessa tukea lajin valmentajakoulutuksiin, frisbeegolf- leireihin ja huippu-urheiluvalmennukseen sekä testaamiseen. Ensisijaisesti urheiluopistolla tulee olla halu ja kiinnostus ottaa frisbeegolf omaan lajiliittojen kategoriaansa mutta myös harjoitteluolosuhteet tulee olla vähintäänkin lähellä opistoa.”

 

Päävalmentaja Kari Lehtisalo


  • Tamperelainen tänä vuonna 40 täyttävä frisbeegolfin harrastaja
  • Ammatiltaan opistoupseeri, päätyössään vastaa Pirkanmaan kutsuntojen järjestämisestä
  • Perheeseen kuuluvat vaimo ja 4 lasta
  • Valmentajan ammattitutkinto, salibandyliiton valmentajatasot 1-3
  • 1,5 vuoden kokemus Suomen Frisbeegolfkouluttajissa
  • Salibandyssä yli 10 vuoden valmennuskokemus lapsi-vanhempi ryhmistä aina naisten maajoukkueurheilijoihin asti
  • Valmentajana salibandyssä mm. SM-kultaa, kaksi Suomen-cup voittoa, SM-pronssia sekä Champions-cupin hopeaa

”Mitaleja suurempana saavutuksena koen sen, että olen saanut olla mukana hienojen urheilijoiden uran rakentamisessa erilaisissa uran vaiheissaan. Olen saanut  tutustua moneen hienoon valmentajakollegaan sekä kahteen suureen tamperelaiseen urheiluseuraan: SC Classic sekä Koovee. Olen pyrkinyt koko ajan kehittymään kouluttautumalla sekä kollegoilta oppimalla. Aloitin tosiaan tämän vuoden alussa myös frisbeegolfliiton hallituksessa ja näen, että pystyn tällä hetkellä tukemaan parhaalla mahdollisella tavalla frisbeegolfin kehittymistä kohti huippu-urheilua.”

 

Päävalmentajan odotuksia

Kari Lehtisalo valaisee lähtökohtia: ”Ensimmäisellä päävalmentajakaudellani olemme hieman jälkijunassa liikkeellä. Urheilijat ovat aloittaneet jo viime syksynä valmistautumisen kohti tulevan kauden kilpailuja. Tämän kauden tärkein tavoitteemme on varmistaa harjoittelun olevan sellaisella tasolla, että elokuun EM-kilpailuissa jokainen pystyy pelaamaan uransa parasta frisbeegolfia.

Tuen piiriin valittavilta urheilijoilta odotan päävalmentajana erityisesti kasvamista kohti ammattimaista harjoittelukulttuuria. Tulemme panostamaan oheisharjoitteluun ja pyrimme lisäämään lajiharjoitusten määrää sekä laatua. Tiedostamme, että talvikaudella lajiharjoittelussa annamme hieman tasoitusta eteläisen Euroopan tai Yhdysvaltojen urheilijoille. Tietyillä osa-alueilla voimme kuitenkin harjoitella täysipainoisesti myös talvella.

Toivon myös tukea seuroilta siten, että lajimme huippuja autetaan järjestämällä heille ja samalla muille harrastajille tarvitsemansa harjoitteluolosuhteet ympäri vuoden.

 

Arvokisoissa taso nousee jatkuvasti ja menestyksen jatkaminen edellyttää uusia askeleita. 2017 MM-joukkueemme voitti hienosti hopeaa.

 

Näen, että 1-3 vuoden sisällä meiltä kasvaa urheilijoita, jotka pystyvät jatkuvasti kilpailemaan kansainvälisen tason kilpailuissa voitosta. Lajikulttuurimme kuitenkin on vielä  nuori ja poikkeuksia lukuunottamatta kärkipään urheilijoillamme ei ole omia henkilökohtaisia valmentajia. Tähän haasteeseen me pyrimme vastaamaan. Seuraamme ja tuemme huippu-urheilutuen piiriin valittavien urheilijoiden harjoittelua sekä kilpailemista koko kauden ajan.

Suunnittelemme urheilijoiden kanssa yhteistyössä heidän harjoittelunsa ja kilpailunsa sekä tulemme seuraamaan harjoituspäiväkirjojen avulla toimintaa. Ensimmäinen kausi on varmasti paljon uuden opettelua niin urheilijoille ja valmennukselle kuin taustajoukoillekin.

Yhdessä ja yhteistyöllä me tulemme saavuttamaan sen menestyksen minkä ansaitsemme. Rakennamme tuettujen urheilijoidemme kanssa omat henkilökohtaiset tavoitteet tulevalle kaudelle, mutta myös koko maajoukkueen kesken tavoitteet EM-kilpailuihin.”

 

EM-kisavalinnat

 

 

Suomelle on annettu kesän 2018 EM-kilpailuihin (Kroatiaan) 26 edustuspaikkaa. Hallitus on tammikuussa 2017 ilmoittanut valintakriteerit joiden perusteella suoritetaan 2/3 valinnoista. Kevään aikana nimetään EM-kilpailuihin ensimmäiset urheilijat. Lopullinen joukkue nimetään viimeistään 6.5.2018. Viimeisiä näyttöjä on näin ollen mahdollista antaa vielä huhtikuun 2018 aikana. Käytännössä huhtikuun EuroProTourin osakilpailu Vierumäellä on viimeinen selkeä tilaisuus vakuuttaa valitsijat.

Lehtisalo ynnää vielä olennaisen: ”Kuten edellä ilmaisin, tärkeintä ei urheilussa ole ne mitalit vaan se yhteinen matka. Matkalla puolestaan keskeistä on tulevien haasteiden voittaminen – niin yksityiselämässä kuin urheilussakin.”

 

 

Sponsorointi

 

Disc Golf Team Finland etsii toiminnalleen myös yhteistyökumppaneita ja sponsoreita. Yhteistyötarjousten myötä voi lähestyä suoraan päävalmentaja Lehtisaloa tai toiminnanjohtaja Anniina Ihamäkeä. Tulemme myös olemaan kevään aikana yhteydessä sponsoriyhteistyön merkeissä eri yrityksiin.

 

Kari Lehtisalo
Frisbeegolfmaajoukkueen päävalmentaja
kari.lehtisalo@frisbeegolfliitto.fi

Anniina Ihamäki
Toiminnanjohtaja
toiminnanjohtaja@frisbeegolfliitto.fi