Frisbeegolfin SM-kilpailut alkavat

 

Suomen parhaat frisbeegolfaajat kokoontuvat 17.-20.8. Hyvinkään metsiin ratkaisemaan Suomen mestaruudet kuudessa kilpaluokassa. Kovatasoiset miesten ja naisten kilpaluokat kuhisevat kärkitason urheilijoita ja nälkäisiä haastajia.

 

 

Kilpailijat uudentyyppisen SM-haasteen edessä

 

Frisbeegolfin SM-kilpailut 2017 kilpaillaan Nummenmäen 18-väyläisellä kilparadalla. Kilpailunäyttämö poikkeaa olennaisesti viime vuosien trendistä. Mestaruudet on ratkottu viimeksi Turussa, Lahdessa ja Oulussa, missä suuri osa väylistä on avoimempia puistomaisia väyliä. Hyvinkään kilparata puolestaan on kokonaisuudessaan metsärata.

SM-kilpailujen järjestäminen Nummenmäessä murtaa rohkeasti tuttua kaavaa ja haastaa sekä järjestäjät että kilpailijat. On kuitenkin hyvä muistaa, että kyseessä ei yleisesti ottaen ole poikkeuksellinen rata-alue. Vaikka kärkitason mittelöt käydään perinteisesti puistomaisessa ympäristössä, on etenkin harrastajatason metsäratoja Suomessa paljon. Frisbeegolf nojaa liikuntapaikkarakentamisessa useimmiten luonnonmukaisuuteen ja ekologisuuteen.

Kilpailijoilta edellytetään Nummenmäen radalla huolellisuutta, tarkkuutta ja ennen kaikkea kylmähermoisuutta. Hienoinen sivuosuma väylän reunaan voi tarkoittaa pitkää kimmoketta vaikeaan jatkopaikkaan. Nelipäiväisen kilpailun lopussa korkeimmalle korokkeelle nousevat ne kilpailijat, jotka toipuvat hetkellisistä takaiskuista parhaiten.

Nummenmäessä myös lähipeli on ratkaisevassa asemassa. Piinkovan puttauksen lisäksi pelaajien tulee hallita lähestymisheitot tarkasti: viimeistely ei välttämättä ole joka sektorista avointa, joten lähestymiset on osattava sijoittaa tarkasti.

 

 

 

SM-kisojen järjestäjät venyvät viimeiseen asti

 

Vapaaehtoisvoimin kilpailun järjestelyistä vastaava Disc Golf Hyvinkää ry on paiskinut puitteiden kimpussa pitkiä päiviä. Tiheää metsikköä on harvennettu väylien laitamilta ja uusia väyliä raivattu kisakäyttöön.

Myös yleisö on otettu huomioon rataa kunnostaessa. Metsäradalla yleisön kulku on haasteellista ja ratkaisuna siihen on luotu yleisöalueet, joita katsojien toivotaan hyödyntävän. Väylille on mahdollisuuksien mukaan avattu näkymät tiin takaa ja korin ympäristöstä. Erityisesti kilpailun viimeinen väylä on muokattu katsojia ajatellen.

Frisbeegolfin SM-kilpailujen järjestäminen talkoovoimin on seura- ja vapaaehtoistyön voimannäyte ja jokainen talkootunti tuiki tärkeä. Viimeistelytoimenpiteet jatkuvat vielä alkuviikon harjoituspäivien ajan ja torstaina kaikki on valmista pelaajia ja yleisöä ajatellen.

Yleisöä odotetaan paikalle runsaasti viikonloppuna ja erityisesti sunnuntain finaalin ratkaisuhetkille.

 

Huippuheittäjät Porin kautta SM-viikolle

 

12.-13.8. Porissa kilpailtu Powergrip Pro Tourin viimeistä edellinen osakilpailu antoi osviittaa kärkiurheilijoiden kisakunnosta.

Seppo Pajun ja Henna Blomroosin voittoon päättynyt kilpailu heitti ennakkosuosikin viitat harteilleen, mutta nosti samalla esiin myös tukun muita menestyjäsuosikkeja.

Avoimessa luokassa kannattaa seurata Nummelan Leo Piirosen otteita. Vaisusti alkukaudesta esiintynyt puolustava mestari on kilpaillut nousujohteisesti ja oli Porissa toinen. Myös kauden mittaan hurjan pelikunnon löytänyt Väinö Mäkelä ja tarkasta pelistään tunnetut takavuosien mestarit Pasi Koivu ja Jalle Stoor kannattaa ottaa seurantaan.

 

Leo Piironen on avoimen luokan hallitseva mestari. Kuva: SFL / Patric Westerlund

 

Naisten luokassa Blomroosin ohella varteenotettava mestariehdokas on puolustava mestari Eveliina Salonen. Muita mielenkiintoisia seurattavia ovat muun muassa Turussa EuroProTourilla yllätysvoittoon heittänyt Maija Laitinen sekä lupaavasti esiintyneet nuoret Anna-Sofia Haipus ja Sini Lindholm.

 

Eveliina Salonen lähtee puolustamaan naisten luokan mestaruutta. Kuva: 7k / Timo Kulmala

 

Menestyksen välineet saattavat hyvin löytyä ennalta arvaamattomasta pelikassista, kun huomioidaan SM-kisaradan erityispiirteet.

 

 

SM-kilpailut pähkinänkuoressa

 

  • Kilpaluokat: Avoin luokka, Naiset, Avoin 40v+, Naiset 40v+, Avoin 50v+ ja Avoin 60v+
  • Nelipäiväiset kilpailut heitetään torstaista sunnuntaihin väliaikalähdöin, yksi kierros päivässä
  • Avoimen luokan kärkiryhmät aloittavat kierroksensa sunnuntaina klo 13.
  • Tapahtuma on yleisölle maksuton. Paikan päältä kisakeskukselta löytyy mm. ruoka- ja välinemyyntiä.
  • Junioreiden SM-kilpailut järjestetään Oulussa 9.-10.9.

 

Linkit ja yhteystiedot

 

SM-kilpailujen kotisivut tarjoavat kattavasti infoa kilpailusta.

Tulospalvelusivut

SM2017 Facebookissa

Osallistu somessa hashtagilla #frisbeegolfsm2017

 

 

 

Yhteydenotot:

Marika Salmi, SM2017 Mediavastaava

sm2017@discgolfhyvinkaa.net

045 3515 745