Vuoden 2016 parhaat valittu

 

Vuoden miesurheilija: Leo Piironen, Nummelan Frisbeeseura

 • Euroopan mestari 2016
 • Suomen mestari 2016

 

DSC_1450

Leo Piironen. Kuva: Eino Ansio / EDGC

 

Leo Piirosen tuplamestaruus tämän hetken kovimmassa kilpaluokassa ei jätä kysyttävää. Suomen mestaruuden heinäkuun alussa Turussa voittanut nummelalainen jatkoi heinäkuun vakuuttavasti, ollen paras suomalainen European Masters -major-kilpailussa ja voittaen Lahdessa pro-tourin osakilpailun. Korkeimmalle ilmaan kädet nousivat kuitenkin Oulun EM-kotikisoissa, missä Piironen vei jännittävien vaiheiden jälkeen Euroopan mestaruuden.

 

 

Vuoden naisurheilija: Eveliina Salonen, NFS

 • Euroopan mestari 2016
 • Suomen mestari 2016
 • EuroTour voitto 2016

 

Eveliina Salonen. Kuva: Eino Ansio / EDGC

Eveliina Salonen. Kuva: Eino Ansio / EDGC

 

Eveliina Salosen kausi oli jättipotti. NFS:n ja Suomen naistähti voitti kuluneen kauden aikana lähes kaikki osallistumansa kilpailut. EM-, SM-, ja EuroTour -mestaruudet saman kauden aikana on huikea suoritus syksyllä 17 vuotta täyttäneelle Saloselle. Kotimaisella Grip Eq -pro-tourilla Salonen vieraili vain kerran – voitokkaasti.

 

 

Vuoden juniori: Mikael Hakala, Frisbeegolfseura 7k  / Väinö Mäkelä, PuskaPuttaajat

 • Mikael Hakala: MM-hopeaa (U16), Parigolfin MM-hopeaa (U19), kaksi EuroTour voittoa (U18), Prodigy Disc Tour -amatöörikiertue: hopeaa.
 • Väinö Mäkelä: Euroopan mestari 2016 (U19), Suomen mestari 2016 (U18)

 

Mikael Hakala. Kuva: Eino Ansio / EDGC

Mikael Hakala. Kuva: Eino Ansio / EDGC

Väinö Mäkelä. Kuva: Eino Ansio /EDGC

Väinö Mäkelä. Kuva: Eino Ansio /EDGC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Junioreidemme kärki on tiivis ja tasokas. 2016 erityisesti kaksi nuorta miestä nousi saavutuksillaan esille, osin eri kilpaluokissa.

Urheiluoppilaitokseen frisbeegolfaajana valittu 16-vuotias Mikael Hakala kilpaili korkealla tasolla koko kauden. Edellä mainittujen saavutusten lisäksi turkulainen oli sijoittui EM-kilpailuissa (U19) sekä SM-kilpailuissa (U18) sijalle 4.

Väinö Mäkelän tuplamestaruus on upea saavutus. SM- ja EM-tittelien lisäksi 18-vuotias Mäkelä napsi kauden mittaan komeita sijoituksia miesten avoimessa luokassa, kilpaillen muun muassa Turun SM-kilpailuissa sijalle 10.

 

 

Vuoden tulokas: Sini Lindholm, Lahden Frisbee Club

 • Prodigy Disc Tour -voitto (tytöt U15)
 • SM-5. sija (naisten avoin kilpaluokka)
 • Rating 771 -> 844

 

IMG_0963

Sini Lindholm

 

Lindholm nousi komeetan lailla esille kauden 2016 aikana, napsimalla 15-vuotiaana juniorina voittoja toisensa perään. Voittoja ja tasokkaita pelisuorituksia kertyi alle 15-vuotiaiden tyttöjen sekä amatöörinaisten luokissa. Kauden näytöt riittivät SM-kilpailujen villiin korttiin naisten avoimeen kilpaluokkaan – tuloksena upea viides sija.

 

 

Vuoden suoritus: Kari Vesala, Talin Tallaajat

 • Euroopan mestari 2016 (MPG)
 • Suomen mestari 2016 (MPG)

 

Kari Vesala. Kuva: Eino Ansio / EDGC

Kari Vesala. Kuva: Eino Ansio / EDGC

 

Urallaan lähes 30 voittoa kuitanneen konkari Vesalan palkintokaapista puuttui ennen kauden alkua Euroopan mestaruus. EM-kisoista mies oli aiemmin saavuttanut MPM-luokassa hopeaa, pronssia ja nelossijan sekä MPG-luokassa hopeaa 2014.

2016 Oulun kotikisoissa mies saavutti Euroopan mestaruuden tavalla, joka ei jätä kylmäksi: Kahden kierroksen jälkeen kärkipaikkaa pitänyt Vesala joutui taipumaan kolmannella kierroksella Ruotsin Peter Bygdelle ja lähti finaalikierrokselle kolmen heiton takaa-ajoasemasta. Finaalikierroksen puolivälissä Vesala saavutti Bygden, minkä jälkeen miehet kilpailivat tasapäin kierroksen loppuun, päätyen tasatulokseen.

Kaivattu Euroopan mestaruus ratkesi kylmähermoisen Vesalan eduksi ratkaisupelissä ja sympaattinen helsinkiläinen pääsi vihdoin tuulettamaan mantereen mestarina.

 

 

Vuoden jäsenseura: Frisbeegolfseura 7k

 

SM2016 TD:t Juho Rantalaiho Ilari Niemipelto. Kuva: Kari Toivonen

SM-kilpailujen TD:t Juho Rantalaiho & Ilari Niemipelto. Kuva: Kari Toivonen

 

Turkulainen Frisbeegolfseura 7k ry näytti vapaaehtoistyön voiman 2016 SM-kilpailuissa. Turussa on perinteisesti panostettu määrän sijasta kilpailujen laatuun, mikä näkyi erityisesti SM-kilpailujen kohdalla. Mukaan tuotiin näkyvästi uusia elementtejä, kuten pelaajakokouksen ja mediatilaisuuden jälkeinen SM-kilpailujen yleisönäytös Turun Tuomikirkolla. Myös lähiseurojen aktiivinen rekrytointi mukaan yhteistyössä kilpailun järjestämiseen oli yksi kantava teema, jonka toivotaan toteutuvan jatkossakin ympäri Suomen.

Turussa toimii yksi suurimmista ja aktiivisimmista jäsenseuroistamme. Vapaaehtoisten sitoutuneisuus ja yhdessä tekemisen henki huokuivat SM-organisaatiosta kauas. Myös monimuotoinen ruohonjuuritason seuratyö on perinteisesti vahvoilla kantimilla 7k:n jatkuvassa toiminnassa.

 

 

Vuoden frisbeeteko: EM-kisaorganisaatio

 

Jussi Meresmaa. Kuva: Eino Ansio / EDGC

EM-koll

EM-kisat yhdistivät Oulussa kansainväliset kilpailijat ja lajitoimijat. Kuva: Eino Ansio

 

EM-kotikisat Oulussa olivat oikea urheilutapahtuma. EM-kilpailujen organisaatio sitoi saumattomasti yhteen lajin merkittävimmän kaupallisen toimijan kotimaassa, Oulun kaupungin, oululaiset jäsenseurat, kansalliset ja kansaiväliset liitot sekä muut yhteistyökumppanit ja sidosryhmät.

Kilpailuorganisaatio, jonka keskiössä häärivät Jussi Meresmaa, Erno Väyrynen ja Jukka Teräs, toi koko osaamisensa EM-kilpailujen käyttöön.

Lopputuloksena saimme nauttia kaikkien aikojen EM-näyttämöstä ja -kilpailuista Oulun frisbeepyhätössä, myös valtakunnallisen TV-lähetyksen välityksellä.