EuroTourin voitot Suomeen

2016 Euroopan kiertueen, PDGA EuroTourin viimeinen osakilpailu Itävällassa on kilpailtu.

Mittelö osakilpailun ja koko kiertueen voitosta huipentui Suomen Juho Parviaisen (OFS) ja Seppo Pajun (7k) väliseksi kaksinkamppailuksi. Lauantain aikana Parviainen onnistui kirimään yhden heiton etumatkaa ennen kilpailun ja samalla kauden 2016 EuroTourin päätöspäivää.

Suomalaiskaksikko jatkoi tiivistä kilpailua sunnuntaina ja erottautui entistä selkeämmin muista pelaajista.  Parviainen onnistui hankkimaan toisen heiton etumatkaa sunnuntaikierroksen aikana, joten 9-väyläiseen finaaliin lähdettiin oululaisen johtaessa kahden heitolla. Kärkiparin takana Raimo Sokka (7k) ja Teemu Malmelin (NoFS) vahvistivat odotetusti suomalaisrintamaa tuloslistan kärjessä.

 

eurotour

 

Parviainen Itävallan ja koko EuroTourin mestariksi

 

9 väylän finaali ei tuonut muutosta kärjessä, vaan Parviaisen ote ykköspaikasta piti tällä kertaa viimeiselle korille saakka. Pari viikkoa aiemmin EM-hopeaa kilpaillut oululainen kuittasi näin ollen osakilpailuvoiton ja nousi tasapisteisiin EuroTourin kokonaistilanteessa Seppo Pajun kanssa.

EuroTourin sääntöjen mukaisesti tasapisteisiin päätyneiden pelaajien paremmuus ratkaistaan keskinäisten kohtaamisten perusteella. Pistesaldoihin perehtymisen jälkeen saatiin vahvistus sille, että Juho Parviainen on 2016 EuroTourin mestari. (Pisteet keskinäisissä kamppailuissa: Parviainen 440, Paju 412).

Suomalaiset miehittivät avoimen luokan kuusi kärkipaikkaa tämän vuoden EuroTourilla.

  1. Juho Parviainen
  2. Seppo Paju
  3. Pasi Koivu
  4. Teemu Nissinen
  5. Teemu Malmelin
  6. Raimo Sokka

Katso tourin kokonaispisteet

 

Juho Parviainen. Kuva: EinoAnsio/EM2016

Juho Parviainen. Kuva: EinoAnsio/EM2016

 

Eveliina Salosen huikea kausi 2016

 

Eurooppalaisen naisfrisbeegolfin kiistaton ykkösnimi vuonna 2016 on Eveliina Salonen (NFS). 17-vuotias naisedustajamme on ollut kauden kilpailuissaan silkkaa dynamiittia. Copenhagen Openin voitto huhtikuussa ja sitä seurannut Tali Open mestaruus ja samalla sensaatiomainen voitto maailman ykkösnaisesta Catrina Allenista antoivat unelmastartin kauteen.

Heinäkuun alkajaisiksi Salonen pääsi nostamaan suomenmestaruuspokaalia Turussa ja elokuun viimeisenä lauantaina kaulaan ripustettiin Euroopan mestaruuden kunniaksi kultaa Oulussa. Syyskuu toi tullessaan parifrisbeegolfin SM-kultaa Niina Turtiaisen (TT) kanssa Hyvinkäällä.

Vain viikkoa myöhemmin Itävallassa naisten EuroTourin kokonaisvoitto kirjattiin Salosen meriitteihin. Valkeakoskelainen kuittasi kiertueella kaksi voittoa ja kaksi hopeasijaa. Itävallan päätösosakilpailussa Salonen heitti siis kakkoseksi, voittoon ylsi Sveitsin Natalie Holloköi.

EuroTourilla naistemme menestystä täydensivät Anne Kettunen (PirFG) sijoittumalla upeasti EuroTourin toiseksi sekä Henna Blomroos (RF, sija 5.), Hannele Määttä (BSC GDT, sija 6.) ja Ellinoora Heikkilä (NoFS, sija 8.). Kiertueen kolmas oli Vanessa VanDyken (USA) ja neljäs Natalie Holloköi (Sveitsi).

 

Eveliina Salonen. Kuva: Eino Ansio/EM2016

Eveliina Salonen. Kuva: Eino Ansio/EM2016

 

Penttala mastereiden kakkoseksi

 

Ari Penttala (NFS) taisteli Itävallassa osakilpailuvoitosta Ruotsin Erich Altorayn kanssa, mutta joutui finaalin 9 väylän aikana taipumaan hopeaan. Tämä kuitenkin riitti varmistamaan kokonaistilanteessa kiertueen kakkospaikan ja näin ollen suomalaisten kaksoisvoiton.

Ville Piippo (TH) vei EuroTourin suvereenisti nimiinsä kolmen osakilpailuvoiton ja yhden kakkossijan turvin. Penttalalle siis hopeaa ja kolmanneksi heitti Mikael Birkelund Jensen-Johansen (Tanska). Suomalaisten menestystä täydensi Kai Vesa (PirFG) neljännellä sijallaan.

 

Ville Piippo. Kuva: Eino Ansio/EM2016

Ville Piippo. Kuva: Eino Ansio/EM2016

 

2017 kilpaillaan uudistetulla formaatilla

 

Ensi kaudelle PDGA Europe on julkaissut pelattavaksi kaksi kiertuetta.

EuroTourilla on perinteisesti ollut paikkansa paitsi kiertueena, myös yksittäisinä tasokkaina kilpailuina, joissa paikallisilla on mahdollisuus kohdata eurooppalaisia huippuja ja haastajia. Nyt EuroTourille palautetaan MPS-luokka sekä amatööriluokat MA1 ja FA1, jolloin kiertue tavoittaa huomattavasti suuremman pelaajajoukon. Samalla EuroTourin toivotaan säilyttävän tiivis eurooppalaisen frisbeeyhteisön ilmapiiri.

Rinnalleen EuroTour saa ihka uuden MPO ja FPO -luokkien kovatasoisen EuroProTour -kiertueen, joka on suunnattu maanosan parhaimmistolle niin miehissä kuin naisissa.

Lisätietoa: PDGA Europe