Euroopan mestarit kruunattiin Toppilan tyrskyissä

14045604_1191926770849527_7437666011212887522_n-2

Meri-Toppilassa nähtiin ja koettiin lähes neljän vuodenajan sääolosuhteet finaalipäivän aikana. Piiskaava tuuli, sade, auringon pilkahdukset ja ukkosen jylinä koettelivat kilpailijoiden taitoa ja uskoa.

Mestarit ja mitalistit seulottiin iltapäivään mennessä, kolmessa luokassa vasta ratkaisupelin kautta. Yle Tv2 esitti finaalin varsinaiset kierrokset suorassa lähetyksessä ja Yle Areenan kautta saattoi seurata myös sudden death -kamppailut kultamitaleista.

 

Huikea kiri mestaruuteen

 

Avoimen luokan voittotaistelu huipentui kilpailun viimeisillä väylillä suomalaisten Leo Piirosen ja Juho Parviaisen väliseksi kamppailuksi. Piironen löysi hurjan kirivaihteen ja saavutti enää heiton karkumatkalla olleen Parviaisen kierroksen viimeisellä väylällä.

Hetkeä aiemmin Teemu Nissinen oli varmistanut pronssimitalin ja suomalaisten kolmoisvoiton. Ratkaisupelissä Leo Piironen sijoitti avausheittonsa varmasti puttietäisyydelle maalikorista ja siirsi paineet Parviaiselle. Tällä kertaa oululainen ei onnistunut kotiradallaan. Piironen sai hetkeä myöhemmin nostaa kädet kohti taivasta ja Euroopan mestaruutta.

 

Euroopan mestari Leo Piironen. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

Euroopan mestari Leo Piironen. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

DSC_6398

Avoin luokka: 1. Leo Piironen (kesk), 2. Juho Parviainen (vas), 3. Teemu Nissinen. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

 

Eveliina Saloselle tuplamestaruus

 

Myös naisten luokka oli kautta kilpailun suomalaisen Eveliina Salosen hallintaa. Valkeakoskelainen vasta 16-vuotias Salonen säilytti haastavissa olosuhteissa riittävän etumatkan lähimpiin uhkaajiin. Näin Salonen voitti Leo Piirosen tavoin suomenmestaruutensa jatkoksi Euroopan mestaruuden.

 

Eveliina Salonen voitti 16-vuotiaana naisten Euroopan mestaruuden. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

Eveliina Salonen voitti 16-vuotiaana naisten Euroopan mestaruuden. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

 

Loppuun asti kiivaana käyneessä mitalikamppailussa Slovakian Katka Bod’ová pystyi säilyttämään malttinsa ja piti kiekkonsa varmasti väylillä. Upea birdie tv-väylällä 17 ja par päätösväylällä 18 toivat slovakialaiselle EM-hopeaa. Pronssia sai kultataistelussakin mukana ollut Suomen Jenni Eskelinen, jonka EM-mitalisuora jatkui näin ollen komeasti.

 

Naiset: 1. Eveliina Salonen (kesk), 2. Katka Bod'ová, Slovakia (vas), 3. Jenni Eskelinen

Naiset: 1. Eveliina Salonen (kesk), 2. Katka Bod’ová, Slovakia (vas), 3. Jenni Eskelinen. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

 

Suomen juniorikvintetiltä huikea esitys

 

Junioriluokka oli kilpailun alkumetreiltä alkaen isäntien juhlaa. Lopputuloksissa korkeimmilla neljällä rivillä komeilee suomalaisnimi. Mitalitaistelu huipentui junioreissakin kilpailun viimeisen väylän putteihin.

Jasper Heinon noin kymmenmetrinen putti osui keskelle koria, mutta varmalta onnistumiselta näyttäneen heiton sijasta kiekko pomppasi tuulen avustuksella ulos. Heiton karkumatkalla ollut Riku Vink epäonnistui omassa putissaan ottaen bogin ja Väinö Mäkelä kiri väylän par-tuloksellaan tasoihin. Epäonninen Heino jäi yhden heiton päähän jaetusta ykköstilasta – saldona kisoista kuitenkin komeasti EM-pronssimitali.

Vinkin ja Mäkelän välinen ratkaisupeli mestaruudesta venyi kolmannelle väylälle, ennen kuin paremmuus selvisi. Vinkin avaus päätyi ob-alueelle ja Mäkelä sai hetkeä myöhemmin tuuletella vapautuneesti avauksensa jäätyä peliin.

Euroopan mestaruus varmistui vain hetkeä myöhemmin. Vinkille hienosti hopeaa.

 

Väinö Mäkelä haastattelussa pian voittoratkaisun jälkeen. Kuva: Eino Ansio

Väinö Mäkelä haastattelussa pian voittoratkaisun jälkeen. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

Juniorit-19v: Väinö Mäkelä (kesk), 2. Riku Vink (vas), 3. Jasper Heino. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

Juniorit-19v: Väinö Mäkelä (kesk), 2. Riku Vink (vas), 3. Jasper Heino. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

 

Suomalaismenestyksen täydensivät Mikael Hakala neljännellä ja Joonatan Häme kuudennella sijallaan.

 

Seitsemäs kerta toden sanoo

 

Kokenut EM-kisakävijä Kari Vesala (vas) sai arvokasta tukea caddienä toimineelta Ville Kotamäeltä. Kuva: Eino Ansio

Kokenut EM-kisakävijä Kari Vesala (vas) sai arvokasta tukea lauantaina caddienä toimineelta Ville Kotamäeltä. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

 

Myös kolmas suomalaismestaruus löytyi ratkaisupelin kautta: MPG-luokan Kari Vesala juhli seitsemänsissä EM-kilpailuissaan lopulta Euroopan mestaruutta, kun Ruotsin Peter Bygde taipui sudden death -pelin ensimmäisellä väylällä. Kolmanneksi kilpaili Ruotsin Jonas Lindholm.

 

Avoin 50v: 1. Kari Vesala (kesk), 2. Peter Bygde, Ruotsi (vas), 3. Jonas Lindholm, Ruotsi.

Avoin 50v: 1. Kari Vesala (kesk), 2. Peter Bygde, Ruotsi (vas), 3. Jonas Lindholm, Ruotsi. Kuva: Eino Ansio  / Innova Europe

 

Masters-luokka oli ruotsalaisten juhlaa. Anders Swärd voitti kultaa kahdeksansissa EM-kilpailuissaan ja sai vierelleen palkintoseremoniassa hopeamies Kristian Bengtssonin sekä pronssille heittäneen Jonas Hällebladin. Suomalaiset Ville Piippo (4.) ja Marko Hämäläinen (5.) miehittivät seuraavat sijat.

 

Avoin 40v: 1. Anders Swärd, Ruotsi (kesk), 2. Kristian Bengtsson, Ruotsi (vas), 3. Jonas Hälleblad, Ruotsi.

Avoin 40v: 1. Anders Swärd, Ruotsi (kesk), 2. Kristian Bengtsson, Ruotsi (vas), 3. Jonas Hälleblad, Ruotsi. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

 

Naisten FPM-luokan voitto matkasi Karin Rubinin mukana Sveitsiin. Rubin onnistui finaalissa puristamaan heiton turvin ohi Norjan Lydien Hellgrenin. Hellgrenille siis hopeaa ja pronssia Saksan Christine Hellsternille. Suomen Nina Kiminki oli luokan neljäs.

 

Naiset 40v: 1. Karin Rubin, Sveitsi (kesk), 2. Lydie Hellgren, Norja (vas), Christine Hellstern, Saksa.

Naiset 40v: 1. Karin Rubin, Sveitsi (kesk), 2. Lydie Hellgren, Norja (vas), Christine Hellstern, Saksa. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

 

Yli 60-vuotiaiden MPS-luokassa Ruotsin Olle Samuelsson kruisaili voittoon. Norjan Terje Rørmark piti hopeatilansa loppuun asti ja kolmanneksi kiristi Ison-Britannian Charlie Mead. Mead ohitti kierroksen puolivälissä Suomen Björn Lindholmin, eikä tämän jälkeen päästänyt suomalaista kannoilleen.

 

Avoin 60v: 1. Olle Samuelsson, Ruotsi (kesk), 2. Terje Rørmark, Norja (vas), 3. Charlie Mead, Iso-Britannia.

Avoin 60v: 1. Olle Samuelsson, Ruotsi (kesk), 2. Terje Rørmark, Norja (vas), 3. Charlie Mead, Iso-Britannia. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

 

Frisbeegolfin Euroopan herruudesta ei epäselvyyttä

 

Suomalaiset korjasivat kotikisoissa jaossa olleista 21 EM-mitalista peräti yhdeksän eli lähes puolet. Samalla kisaisännät kuittasivat maiden välisen Nations Cupin voiton.

21 osallistuneen maan värittämät EM-kilpailut jatkuvat vielä sunnuntaina EM-parigolfin muodossa. Sen jälkeen Meri-Toppilan rata palautetaan tavalliseen muotoonsa ja 20 muun maan kansainväliset tähdet palaavat hiomaan suunnitelmiaan suomalaisten päihittämiseksi vuoden 2018 EM-kilpailuissa.

 

Suomen EM-maajoukkue 2016. Kuva: Eino Ansio

Suomen maajoukkue keräsi kaikkiaan 9 jaossa olleista 21 mitalista 2016 EM-kisoissa. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

 

Kilpailun lopputulokset