Frisbeegolfin EM-kilpailut lentoon Oulussa

14045604_1191926770849527_7437666011212887522_n-2

 

Frisbeegolfin Euroopan mestaruuskilpailujen ensimmäinen päivä valkeni Oulun Meri-Toppilassa lähes pilvettömänä ja kirpeässä +8 asteen lämpötilassa.

Harjoituspäivien epävakaa sää väistyi ja ajoittain navakoiksi yltyneet tuulet laantuivat aamuksi. Jo toisessa ryhmässä lähtenyt Suomen Ilari Tuoma (MPO) palasi kisakeskukselle käytettyään 54 heittoa (-7) ja löytyy päivän tuloksissa jaetulta neljänneltä sijalta.

Avauskierroksen kovimmasta tuloksesta vastannutta Pasi Koivua (-11) päivällä nousseet tuulet eivät taivuttaneet ja mies oli varsin tyytyväinen suoritukseensa:

”Ykkösväylän niukasti uponneen par-putin jälkeen en oikeastaan ollut lähelläkään bogeja koko kierroksella. Peli tuntui vapautuneelta ja helpolta tänään. En onnistunut väylien 12-15 tuulettomalla osuudella keräämään birdieitä, joten parannettavaakin jäi.”

 

Pasi Koivu ei hätkähtänyt Toppilan tuulia avauspäivänä. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

Pasi Koivu ei hätkähtänyt Toppilan tuulia avauspäivänä. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

 

Avauspäivä suomalaiskomennossa

Koivu saa torstain kärkiryhmään seuraa Ruotsin Tobias Johanssonista (-9) ja Suomen Juho Parviaisesta (-8) sekä Ilari Tuomasta (-7).

Seppo Paju (-7) ja Teemu Nissinen (-7) lähtevät kakkosryhmässä ja kymmenen parhaan joukkoon mahtuu kaikkiaan seitsemän suomalaista.

Ennakkosuosikeista Tanskan Karl Johan Nybo takelteli kierroksen alkupuolella ja löytyy avauspäivän jälkeen avoimen luokan sijalta 18. tuloksellaan 58 heittoa (-3). Kilpailupäiviä on kuitenkin jäljellä vielä kolme, joten tanskalaista ei sovi jättää laskuista.

Naisten luokassa Suomen Eveliina Salonen osoitti pelikuntonsa olevan kohdillaan ja onnistui avauskierroksessaan erinomaisesti. Radan par-tulokseen päättynyt kierros toi kuuden heiton etumatkan huomiselle ennen Viron Kristin Tattaria (+6).

Salosen loppukierros oli huikea. Viimeisillä seitsemällä väylällä vain yksi avoimen luokan pelaaja onnistui kortittamaan paremman tuloksen. Samainen mies, maajoukkuekaveri Janne Hirsimäki, saapui loppuväylille Salosen caddieksi.

”Pidän paljon Meri-Toppilan radasta, mikä auttaa hyvän pelifiiliksen säilyttämisessä pitkällä kierroksella. Alkukierroksen peräkkäiset tuplabogit väylillä 5 ja 6 herättivät pelaamaan ja loppukierros sujuikin sitten paremmin.” totesi Salonen kierroksen jälkeen.

 

Salosen huikeaan loppukierrokseen mahtui pari missattua birdie-puttiakin. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

Salosen huikeaan loppukierrokseen mahtui pari missattua birdie-puttiakin. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

 

Avauspäivän jälkeen kolmannen sijan jakavat Suomen Henna Blomroos ja Jenni Eskelinen sekä Slovakian Katka Bodóvá (+7).

Juniorit-19 -luokassa suomalaisviisikko avasi kilpailun suvereenisti. Väinö Mäkelä (-5) ja Mikael Hakala (-4) avasivat kilpailun terävimmin. Joonatan Häme ja Jasper Heino (-2) jakavat kolmannen sijan ja Riku Vink (-1) on viidentenä.

 

Vanhoilla varaa kiristää

 

Nuorten nykäistessä jättivät varttuneemmat edustajamme vielä luokkiensa kärkipaikat miehittämättä.

Yli 40-vuotiaiden masters-luokassa vahvimmaksi veikattu ruotsalaiskolmikko aloitti odotetusti ja heiluttaa tahtipuikkoa Kristian Bengtssonin (-5) johdolla. Anders Swärd (-2) ja Jonas Hälleblad (par) liittyvät Bengtssonin seuraksi kärkiryhmään. Neljäntenä joukkoon mahtuu Suomen Ari Penttala, joka merkkautti kierrokseltaan hyvän tuloksen +1. Penttala jakaa neljännen sijan Norjan Lars Sombyn ja Viron Markko Kiven kanssa.

Masters-luokan muiden suomalaisedustajien kilpailu käynnistyi odotuksiin nähden tahmeasti. Toni Asikainen on seitsemäntenä (+2) ja Ville Piippo sekä Marko Hämäläinen jakavat kymmenettä sijaa tuloksessa +3.

Naiset 40+ -luokan ainut edustajamme Nina Kiminki starttasi kilpaviikkonsa pirteästi. Alustavasti 857 ratingpisteen kierros (+15) on mainio avaus loukkaantumisista kärsineelle Kiminkille. Neljännen sijan tuonut kierros jätti matkaa kolmospaikkaa pitävään Norjan Lydien Hellgreniin kolme heittoa ja jaetulla kärkisijalla oleviin Christine Hellsterniin (GER) ja Karin Rubiniin (SUI) neljä heittoa.

Avoin 50 -luokassa hallitseva mestari Carlos Rio (ESP) oli avauskierroksen vahvin pelattuaan kierrostuloksen 59 (-2). Vain heiton päässä kantoja kutittelevat Ruotsin Peter Bygde ja Suomen Kari Vesala. Ville Kotamäki onnistui myös ensimmäisessä kilpailukierroksessaan hyvin ja on yhdeksäntenä tuloksella +4. Kolmas edustajamme Jari Niskanen on sijalla 13.

 

Markku Tohni aloitti mainiosti MPS-luokassa. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

Markku Tohni aloitti mainiosti MPS-luokassa. Kuva: Eino Ansio / Innova Europe

 

Avoin 60 -luokan suomalaiskaksikko kulki EM-taipaleensa ensimetrit onnistuneesti. Rating-pisteytyksen valossa kilpailun kuudenneksi sijoitettu Markku Tohni tuntuu viihtyvän arvokisoissa. Hallitseva mestari pelasi kierroksen tulokseen 68 (+7) ja on toisena, kolme heittoa Norjan Terje Rørmarkista. Tohnin kanssa tasoissa on Ruotsin Olle Samuelsson ja takana vain heiton päässä vaanivat Suomen Björn Lindholm sekä Ison-Britannian lajilegenda Charlie Mead.

 

Kilpailun kotisivuilta löydät tulokset kokonaisuudessaan sekä muun muassa torstain lähtöajat.

 

Kilpailun viralliset hashtagit: #edgc2016 #edgc #discgolf #frisbeegolf #oulu