EM2016: Mestarit ja kapteeni valmiina

Frisbeegolfin Euroopan mestaruuskilpailut alkavat huomenna keskiviikkona Oulussa.

Ensimmäiset kilpailijat lähtevät matkaan aamuvarhain. Kisat avaavassa 08.00 ryhmässä starttaa myös ensimmäinen suomalaispelaaja, Matias Söderström. Katso kierroksen ryhmät ja aikataulu.

14045604_1191926770849527_7437666011212887522_n-2

Suomen maajoukkue-edustus on esitelty lähes kokonaisuudessaan. Esittelyvuorossa viimeiseksi ei suinkaan – saati vahingossa – ole jätetty vähäisimpiä: lähtökohtiaan EM-kotikisoihin kertovat hallitseva avoimen luokan Euroopan mestari Seppo Paju, hallitseva naisten Euroopan mestari Jenni Eskelinen sekä Suomen maajoukkueen kapteeni Tapani Aulu.

 

Seppo Paju (Avoin luokka / MPO)

 • Euroopan mestari 2014 (MPO)
 • Junioreiden maailmanmestari 2010 (MJ2)
 • Junioreiden Euroopan mestari 2010 (MJ1)
 • Suomen mestari 2011, SM-hopeaa 2015
 • EuroTourin voitto 2015
 • Pro-tourin voitto 2015
 • Frisbeegolfseura 7k (Turku)
Hallitseva Euroopan mestari Seppo Paju. Kuva: Kari Toivonen

Hallitseva Euroopan mestari Seppo Paju. Kuva: Kari Toivonen

 

EM-kilpailut ovat luonnollisesti yksi Pajun päätavoitteista. Kaikki kertoo huolellisesta valmistautumisesta:

”Saavuin perjantaina kisapaikalle ja alla on jo muutama treenikierros. Kävin keirtämässä ensimmäisen kierroksen kävelemällä rata-alueen ympäri ja suorittamassa joitain mittauksia. Pelisuunnitelma on vähitellen hioutunut kilpailua varten valmiiksi.

Uudet väylät noudattelevat hienosti aiempien kisalayouttien ja Meri-Toppilan kokonaisuuden luonnetta. Metsäväylien uudistunut rakenne on mielestäni ehdottomasti onnistunut muutos ja linjat väylillä ovat nyt selkeämmät.

Ehdin myös keskustelemaan Jussin (Meresmaa) kanssa muutoksista ja niiden eteen tehdystä työstä – täytyy nostaa hattua paikallisille ja järjestäjille! Kisakylän rakentaminen oli vielä osittain kesken, mutta kaikki näyttää todella lupaavalta ja itse rata on täysin pelikunnossa.

EM-kisoja varten olen päivittänyt bägini pienemmäksi. Sen sisältö on varsin draiveripainotteinen ja korvasin muun muassa paljon käyttämäni D1:n uuden tuotantoerän D2:lla, joka on vakaa ja itselleni edeltäjäänsä pidempilentoinen työkalu.

EM-kisoihin liittyy mielenkiintoinen ja hauskakin pelillinen yksityiskohta: Olen viimeksi suorittanut tiiltä pelikirjan mukaisen avausheiton kämmenrollerilla vuoden 2014 EM-kisoissa. EM-kisoissa kun ollaan, palaa tuo heitto valikoimaani väylällä 13. Kuka ties se tuo euroopanmestaruustason hyvää karmaa 😉

Olen koittanut kokonaisvaltaisesti keskittyä pelillisiin asioihin ja jättää kisahypetyksen ja kannustuksetkin taustalle. Nyt on kaikki valmista, tervetuloa kaikille seuraamaan Euroopan parasta frisbeegolfia! ”

 

Jenni Eskelinen (Naiset avoin / FPO)

 • Euroopan mestari 2014 (FPO)
 • Pro-tour hopeaa 2015
 • SM-pronssia 2014, 2015
 • Oulun Frisbeeseura
Jenni Eskelinen kilpailee kotiradallaan. Kuva: Kari Toivonen / SM2016

Jenni Eskelinen kilpailee kotiradallaan. Kuva: Kari Toivonen / SM2016

 

Jenni Eskelinen on saanut valmistautua EM-kilpailuihin huolellisesti kotimaisemissaan:

”Odotan kotikisoista yleisesti hienoa ja hyvätasoista urheilutapahtumaa. Oulussa on koko kesän näkynyt ja aistinut intoa järjestää ja luoda laadukas tapahtuma – väki on todella sitoutunutta!

Pelillisesti lähden tavoittelemaan menestystä omien vahvuuksieni kautta. Toki huolellisella valmistautumisella on merkitystä, mutta kotikenttäetu ei kokonaisuudessaan ole huomattava. Rata on vaikea ja suosii ennen kaikkea pitkälle heittäviä. Itse olen tekninen heittäjä ja jään maksimipituuksissa osalle kilpailijoista, joten olen jalostanut vahvuuksiani taktista ja teknistä sijoittamista. Toppilassa niillekin on paikkansa ja tilaisuutensa.

Kuukauden treenijakson aikana Toppilan kummut ja kuopat ovat käyneet entistä tutummiksi ja uudet väylät tullut koluttua moneen kertaan. Paikallistuntemuksesta on kuitenkin etua ennen kaikkea Toppilan kuulujen tuulien lukemisessa. On harvinaista saada harjoitella kilpailuun näin rauhassa ja perusteellisesti.

Mestaruuden puolustaminen luo tietysti jonkin verran odotuksia – lähinnä ulkopuolelta. Lisäksi kotimaassa voimasuhteet hahmotetaan varmasti hieman eri tavoin kuin ulkomaisten silmin. Suoranaisia menestyspaineita minulla ei ole ja sopiva ylimääräinen kisajännitys varmasti konkretisoituu vasta avausheiton lähestyessä.

Kilpailijoista Eveliina on ollut koko kauden hurjassa iskussa ja Katka (Bodova) menestyi mainiosti MM-kisoissa. Lisäksi Henna tulee varmasti taistelemaan kärkisijoista.

Kisoja edeltävänä viikonloppuna hain tietoisesti pienen irtioton kisamaisemista, jotka olivat sulaneet verkkokalvoille tiiviin treenijakson aikana. Mikkelin reissu toimi hienosti ja sain sopivasti etäisyyttä sekä nälkää, odotankin jo kovasti huomista kisan alkua. On myös hienoa tavata kansaivälisiä tuttuja ja ystäviä kotikaupungissani 🙂 ”

 

Tapani Aulu (Avoin luokka / MPO)

 • 35v
 • Suomen maajoukkueen kapteeni
 • EM 2012 14.sija
 • EM-parigolfin voitto 2012 Arttu Sikasen kanssa
 • EM-kisojen Nations Cupin voitto 2012 ja 2014
 • Tomoottajat Disc Golf ry, Kankaanpää
Kapteeni Aulu on jo kokenut EM-kisakävijä. Kuva: Kari Toivonen

Kapteeni Aulu on jo kokenut EM-kisakävijä. Kuva: Kari Toivonen

 

”Odotan että järjestäjät ja pelaajat pistävät pystyyn mahtavan shown niin yleisölle kuin toisilleenkin. Henkilökohtaiasena tavoitteena on tehdä oma osuuteni, että nämä kisat muistetaan – ja tottakai tsempata Team Finland huippusuorituksiin.

Meri-Toppila plus JuhoStyle Parviainen on melko helppo yhdistelmä veikkauksiin, mutta ei Juho ilmaiseksi voittoa saa kotikentälläänkään. Avoimessa on useampi kymmenen yllätysvalmista ja nälkäistä kymppikärkeen. Olisiko nyt Hirsimäen Toppilan valloituksen aika?

Toppilan tutut tuulet eivät usein suosi puttaajaa, eikä kämmenheittoakaan tällä layoutilla juhlita. Siksi minun pitää varioida omaa peliä rankasti useimpiin muihin ratoihin verrattuna. Hieno haastehan se vain on kun joutuu pois mukavuusalueeltaan.

Jouduin käsivamman takia pitkälle tauolle, ja oli pakko tehdä paljon korvaavaa harjoittelua, joten juoksu- ja pyöräilykengät ovat nähneet kilsoja paljon enemmän kuin yleensä kesäkaudella. Nyt kaikki pitäisi olla kunnossa ja heittointoa on enemmä kuin koskaan. Olen jo pari päivää ehtinyt treenata Toppilassa ja tutustua rataan. Upeaan kuntoon on rata laitettu ja muutostöissä on onnistuttu hienosti.

Tästä on hienoa aloittaa kaikkien aikojen kisaviikko Suomessa!”

 

Seuraa kilpailun tuloksia täällä:

14045604_1191926770849527_7437666011212887522_n-2

 

 

Tulokset