SUOMEN MESTARIT 2016

Frisbeegolfin Suomen mestaruudet ratkottiin kuluneen viikon aikana Turussa, upeassa Lausteen frisbeegolfpuistossa.

UuslogoSM2016

Kisaan valikoituneet lähes 180 kilpailijaa kamppailivat kolmen päivän ja parhaat vielä neljännen päivän ajan toisiaan sekä haastavaa Kyy-rataa vastaan. Puuskaiset tuulet etenkin lauantain kierroksella sekoittivat osan pelaajista pelikirjoja, mutta toiset oivalsivat Kyyn kiemurat.

Kyy_is_back_SM2016

Avoin luokka huipputasoinen ja jännittävä loppuun asti

Avoimen luokan ykköskortissa pelanneet Leo PiironenPasi KoivuJanne Hirsimäki ja Juho Parviainen tarjosivat jännitystä ja viihdettä paikalle saapuneelle ja sosiaalisen median kautta livelähetystä seuranneelle yleisölle.

Koivu sortui peräkkäisiin virheisiin metsäväylillä 8-10 ja putosi kärkikamppailusta, myöskään kakkoskortista kiriä yrittäneet Seppo Paju ja Jalle Stoor eivät onnistuneet pelaamaan mitalivauhtiin vaadittavaa hurmoskierrosta.

Hermokontrollistaan tunnettu Piironen sinnitteli kärjessä heiton, kahden marginaalilla koko kierroksen ajan. Viimeisellä väylällä Nummelan Frisbeeseuran kasvatti sai lopulta varmistella kakkosheittonsa korin juurelle ja nostaa kätensä korkeuksiin mestaruuden merkiksi. Mestaruus on Leo Piiroselle toinen, edellisen mies saavutti vuonna 2012.

Kakkos-ja kolmossijan kohtalo selvitettiin ratkaisupelissä tasatulokseen finaalin jälkeen päätyneiden Parviaisen ja Hirsimäen välillä. Ensimmäinen väylä ei vielä tuonut ratkaisua, mutta toisena pelatulla väylällä 4 Parviainen onnistui avauksessaan täydellisesti. Birdien myötä Parviaiselle SM-hopeaa ja Hirsimäelle kolmossija.

DSC_1755

Kärkikolmikko Piironen (kesk), Parviainen (vas), Hirsimäki. Kuva: SM2016 ©Kari Toivonen

Naisten mestari selvisi finaalikierroksen puolivälissä

Naisten luokassa voittokamppailuun olivat ilmoittautuneet kolmen kierroksen jälkeen NFS:n Eveliina Salonen ja RF:n Henna Blomroos. Salonen nousi kilpailun toisen kierroksen myötä ohi Blomroosin ja piti tämän jälkeen hankkimansa johtoaseman tiukassa otteessa.

Blomroos haparoi finaalissa, kun Salonen puolestaan heitti vakuuttavan varmasti (finaali +5, kokonaistulos +26). Toinen perättäinen mestaruus käytännössä varmistui finaalin puolessa välissä ja Salonen sai pelata kierroksensa varmistellen kohti korkeinta koroketta.

Kolmossija naisten luokassa matkasi Ouluun Jenni Eskelisen mukana. Eskelinen onnistui loistavan finaalikierroksensa (+5) mittaan karistamaan podium-paikasta kamppailleen Anna Elon kannoiltaan.

Naisten parhaat Salonen (kesk), Blomroos (vas), Eskelinen. Kuva: SM2016 ©Kari Toivonen

Naisten parhaat Salonen (kesk), Blomroos (vas), Eskelinen. Kuva: SM2016 ©Kari Toivonen

Masters -miehillä ohituskaista käytössä

Seniorit 40v -luokassa Marko Hämäläinen (HMLD) lähti vain yhden heiton turvin kärjessä viimeiselle kierrokselle. Takana niskaan hengittänyt Ville Piippo (TH) tiedettiin kovimmaksi mahdolliseksi haastajaksi.

Piippo ohitti Hämäläisen väylän 6 jälkeen ja siirtyi ensi kertaa kilpailun kärkipaikalle. Ero Hämäläiseen säilyi 1-2 heitossa aivan loppuun saakka, mutta Piippo piti pintansa ja pääsi kohottamaan mestaruuspytyn korkeuksiin. Hämäläinen saavutti SM-hopeaa.

Kolmossijan odotettiin ratkeavan kolmikon Ari Penttala – Jani Vuori – Jouni Leskinen kesken. Toisin kuitenkin kävi, kun kakkoskortissa järjestävän seura 7k:n Pasi Huuskonen kortitti kierrostuloksen -2 ja pyyhkäisi peräti yhdeksän heiton takaa koko kolmikon ohi podiumille.

Masters-miehet Piippo (kesk), Hämäläinen (vas), Huuskonen. Kuva: SM2016 ©Kari Toivonen

Masters-miehet Piippo (kesk), Hämäläinen (vas), Huuskonen. Kuva: SM2016 ©Kari Toivonen

 

Naiset 40v Matilaisen näytöstä

Ennakkosuosikkina kilpailuun lähtenyt, kilpakentille paluun tehnyt 7k:n Anne Matilainen karkasi jo kilpailun ensimmäisellä kierroksella. Matilainen pelasi varmasti ja voitti Suomen mestaruuden näytöstyyliin.

Viimeisen kierroksen aikana Kristiina Sylman (TT) ohitti Anne Valsin (KMDC). Sylman kapusi näin ollen kakkostilalle ja Valsi päätyi SM-kolmoseksi.

FPM-naiset Matilainen (kesk), Sylman (vas), Valsi. Kuva: SM2016 ©Kari Toivonen

FPM-naiset Matilainen (kesk), Sylman (vas), Valsi. Kuva: SM2016 ©Kari Toivonen

 

Seniorit 50v pitivät paikkansa finaalissa

50v ja varttuneempien luokassa kärkeen huikean kolmannen kierroksensa voimin noussut Kari Vesala (TT) päästi finaalin jälkimmäisellä puoliskolla, takaysillä, DGV:n Maco Moilasen lähimmillään kolmen heiton etäisyydelle. Vesala kuitenkin piti pintansa ja kruunasi mestaruutensa viimeisen väylän birdiellä. Moilaselle kakkostila ja kolmanneksi heitti Juha Pohjalainen (TT).

DSC_1693

MPG-kärkikolmikko Vesala (kesk), Moilanen (vas), Pohjalainen. Kuva: SM2016 ©Kari Toivonen

 

Esko Jokinen seniorit 60v mestariksi

Senior grandmasters -luokassa Esko Jokinen (VV) vakuutti ja vei Suomen mestaruuden. Toiseksi heitti EIF:n Björn Lindholm ja kolmanneksi NoFS:n Markku Tohni.

Kärkikolmikko Piironen (kesk), Parviainen (vas), Hirsimäki. Kuva: SM2016 ©Kari Toivonen

Voittajakolmikko Jokinen (kesk), Lindholm (vas), Tohni. Kuva: SM2016 ©Kari Toivonen

***

Video: TM-kuvaus / Matias Tanner & Miikka Lautkoski

SM-kotisivuilta löydät mm. linkin lopputuloksiin sekä lisää videomateriaalia päiväkoosteiden muodossa:

http://frisbeegolf-sm.fi

Näyttökuva 2016-02-19 kello 21.13.34