Tali Openin suomalaismenestyjät haastattelussa

 

Tali Open 2016 kilpailtiin viikonvaihteessa Helsingissä. Perinteikäs EuroTourin osakilpailu kokosi yhteen kotimaan kärkinimet sekä joukon ulkomaisia haastajia, kirkkaimpana tähtenään maailman johtava naispelaaja Catrina Allen.

taliopeni

 

Sensaatiomainen voitto Suomeen

Hallitseva naisten suomenmestari Eveliina Salonen, 16, taisteli huolellisesti loppuun asti. Amerikkalainen ennakkosuosikki Allen puolestaan sortui helppoihin virheisiin ja selkeästi turhautui finaalikierroksen viimeisillä väylillä. Salonen kiri lopulta upeaan voittoon suomalaisyleisön edessä.

”Olin neljä heittoa Catrinan takana ennen kahta viimeistä väylää. Yhtäkkiä Catrina heitteli hätiköiden lähestymisiään outtiin, kortitti väylälle tuloksen 10 ja tilanne kääntyi nopeasti päälaelleen.” Salonen muistelee. ”Siitä sitten vain rauhassa omaan peliin keskittyen kierros loppuun ja voitto tuli.

Tykkään tosi paljon Talin radasta, viihtyminen kisanäyttämöllä varmasti auttoi menestykseen. Catrinan kanssa pelikirjamme olivat aika samankaltaisia. Muutamalla väylällä pelasin hieman suuremmalla riskillä hänen valitessaan maltillisemman vaihtoehdon avausheitossaan.”

26705331963_8b94839161_h

Nuori Eveliina Salonen puttaa, Catrina Allen seuraa taustalta. Kuva: Jari Huotari

 

Eveliina Salosen loppukautta rytmittävät kotimaan arvokisat. Turun SM-kilpailuista ja Oulun EM-kisoista iloinen nuori naistähtemme odottaa mitalisijoja, mutta lähtee ennen kaikkea nauttimaan pelaamisesta.

Oulun rata on entuudestaan tuttu, mutta Turun Lauste on hänelle uusi tuttavuus. Kesätöistä on varattu viikko vapaata, joten Salonen ennättää varmasti tutustua Kyy-rataan vielä SM-kisaviikollakin. Lisäksi kilpailukalenterista löytyy EM-kisojen alla Mikkelissä pelattava Wauhtipyörä Open.

 

Avoimessa luokassa ratkaisu finaalikierroksen jälkipuoliskolla

Avoimen luokan finaalikierrokselle lähdettiin kutkuttavista asetelmista. Tiiviimmin kärjessä kamppailivat Arttu Sikanen, Juho Parviainen, Teemu Nissinen ja Juhani Vainio. Ensimmäisten väylien aikana asetelma kärjessä vaihteli ja kierroksen puoliväliin asti tilanne oli kutkuttavan jännittävä.

Väylältä 11 alkoi kuitenkin yhden miehen näytös. Jo perjantain ja lauantain kierroksilla Oulun Juho Parviainen oli osoittanut saaneensa niskalenkin Talin kinkkisen radan loppuosasta. Finaalikierros ei tuonut tässä poikkeusta, vaan Parviainen vankisti johtoaan kierroksen loppua kohden.

Näyttökuva 2016-05-30 kello 16.19.58

Kuvakaappaus: Tali Open 2016 tulokset

”Talin radan jälkipuolisko ilmeisesti tukee vahvuuksiani, parilla väylällä isoista hyzer-heitoista on hyötyä ja lisäksi loppupäästä löytyy putterilla heitettäviä lyhyempiä avausheittoja.” Parviainen tuumailee.

”Taso oli tänä vuonna todella kova, kun kilpailijat laajalla rintamalla kohensivat tuloksiaan aiemmilta vuosilta. Kilpailu säilyi tiiviinä pitkään. Tali on Tali, siellä saattaa nopeasti syntyä usean heiton eroja, joten loppuun asti on pysyttävä valppaana.”

27036411620_5370c0daa7_h

Parviaisen putti oli rautaa Talissa. Kuva: Jari Huotari

 

Parviainen kiertää ahkerasti kilpailuja koko kauden. Ensi viikonloppuna Nokialla kilpaillaan Disc Golf World Tourin osakilpailu legendaarisella Nokian radalla, sen jälkeen kalenterimerkinnöistä löytyvät Vaasan Grip EQ-tour jaTurun SM-kilpailut. EuroTourin osakilpailuista Viro ja Itävalta ovat alustavasti suunnitelmissa.

Tavoitteita oululainen ei suostu asettamaan: ”Tulee mitä tulee, lähden pelaamaan parasta peliäni kilpailu kerrallaan.” Tali Open lienee kuitenkin osoitus siitä, että kunto on kohdillaan ja etenkin kotikaupunkinsa Oulun Meri-Toppilassa pelattavista EM-kilpailuista sopii Parviaiselta odottaa hyvää tulosta.

 

Piippo vaikea voitettava Talissa

Masters-luokan Ville Piippo otti jo kauden kolmannen merkittävän voittonsa, nyt kotiradallaan Talissa. Kilpailijoiden tietosanakirjoissa Piippo löytyy samalta aukeamalta Talin radan kanssa ja voimanpesän päihittäminen Vermon kupeessa tiedetään vaikeaksi, jollei mahdottomaksi tehtäväksi.

”Pari kierrosta oli ihan tiukkaa, kun Tonikin (Toni Asikainen) pelasi varsin hyvin. Tali on sellainen spesiaalirata, jolla tilanteet muuttuvat välillä nopeasti.” helsinkiläinen toteaa.

”Voitto tuli, vaikken kokonaisuudessaan ole tyytyväinen suoritukseeni. Puttipelini ei ole vielä viime kauden tasolla, annan helpoissa 5-8 -metrisissä liikaa tasoitusta kilpailijoilleni tällä hetkellä. Kilpailukalenteriin löytyy kisoja karsittavaksi asti tällä hetkellä, mikäli aikoo välissä treenata.

Nokian European Open ensi viikonloppuna kuuluu ohjelmistoon. Sieltä toivottavasti lohkeaa paikka USDGC:een”, mitä Piippo pitää kauden päätavoitteenaan. Toki Piippo lataa odotuksia myös kotimaan EM-kilpailuihin, joista miehelle kelpaa ainoastaan voitto. Sama koskee Turun SM-kilpailuja: ”Vaikeilla radoilla puttaamisen merkitys ei ole niin ratkaiseva kokonaisuuden kannalta, mutta onhan tässä vielä hyvin aikaa Oulun EM-kisoihinkin.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piippo keskittyy harjoittelussaan erityisesti lähipeliin.  kuva: Timo Toivonen

 

Tali Open tulokset kokonaisuudessaan

 

Seuraavaksi katseet kääntyvät Nokialle, missä pelataan huipputason järjestelyistään tunnettu European Open, tänä vuonna osana Disc Golf World Touria.

 

SFL onnittelee vielä viikonlopun voittajia ja muita menestyjiä!