Memorial avasi National Tourin

Yhdysvaltain National Tourin perinteinen avajaiskilpailu Memorial Championships käytiin vaihtelevissa olosuhteissa Arizonan Scottsdalen ja Fountain Hillsin radoilla. Suurta vaihtelua lajin valta-asemiin ei sen sijaan nähty: viime vuosia dominoineet ykköspelaajat täyttivät kärkikorttia edelleen.

Sekä naisissa että avoimessa käytiin tiukat ja jännittävät voittokamppailut

Viimeisen kierroksen alkaessa Paige Pierce oli vain heiton perässä Valerie Jenkinsiä, jonka johtopaikka oli pitänyt kisan alusta lähtien. Kolmanteen sijaan oli mahdollisuudet ainakin viidellä pelaajalla. Selvästi parhaan finaalin pelannut Catrina Allen otti viimeisen palkintosijan lopulta vain yhden heiton erolla Jennifer Alleniin ja Liz Carriin.

Kovassa tuulessa heitetyn finaalikierroksen aikana ei tapahtunut suuria mullistuksia, vaan peli oli tasaista alusta loppuun ja kärkisija vaihtui useasti. Kun Pierce oli lopulta päässyt ohi Jenkinsistä, hänen erinomainen puttipelinsä ei jättänyt minkäänlaisia mahdollisuuksia Jenkinsille nousta ohi.

Avoimen luokan finaalikierros oli alusta lähtien jännittävä, ja tuulikin oli ehtinyt jo vähän tyyntyä naisten kierroksesta. Maailmanlistan ykkönen Paul McBeth, vakuuttavasti koko viikon pelannut Simon Lizotte ja toistaiseksi suuremmat voitot välttänyt Jeremy Koling olivat kaikki voittokannassa kiinni. Neljäntenä kärkikortissa kierrokselle lähtenyt Dave Feldberg jäi jo alkumatkasta kolmikon kyydistä, joten kilpailu oli lopulta kolmen kauppa.

Pitkin kierrosta McBeth upotti pitkiä putteja, jotka näyttivät menneen Lizotten tajuntaan niin, että nuori saksalainen alkoi hiljalleen pudota pelistä pois. Lizotte teki kierroksen aikana useita karkeita ja kalliitta virheitä petollisilla korinpaikoilla. Kolmanteen sijaan oli tyytyminen.

Kolingin voitot ovat yleensä valuneet viime hetken sulamisiin

Jeremy Koling on monesti ollut lähellä voittaa isoja kilpailuita, mutta jokin on tullut hänen ja heittonsa väliin viime hetkillä. Tällä kertaa ”Big Jerm” onnistui pitämään päänsä, ja viimeisellä väylällä hän pakotti McBethin katkaisupeliin upottamalla 20-metrisen putin keskelle koria.

Lopulta kilpailu ratkesi jo ensimmäisen jatkoreiän avausheittoon, jonka McBeth upotti lampeen. Koling ei tästä huolimatta tyytynyt varmistelemaan, vaan avasi varmasti neljään metriin korista. Putit olivat enää muodollisuus. Memorial 2015 on Kolingin tähän asti suurin voitto pro-pelaajana.

Kymmenen parhaan sekaan ei mahtunut paljonkaan yllätyksiä. Neljänneksi noussut Nikko Locastro osoittaa taas piristymisen merkkejä. Locastron kanssa tasoihin pelannut Gregg Barsby näyttää hiljalleen lunastavan nousevan tähden paineitaan.

Suomalaisia oli mukana kolme. Parhaiten pelasi Seppo Paju, jonka viimeinen kierros sujui tahmeasti pudottaen hänet lopulta 16 sijalle. Suomen mestari Jalle Stoor oli 26. ja Pasi Koivu 48. Lizotten jälkeen toiseksi korkeimmalle rankattu eurooppalaispelaaja KJ Nybo löytyy sijalta 30.

Masters-luokassa Ken Climolle ei löytynyt minkäänlaista vastusta. Avoimen luokan 12-kertainen maailmanmestari voitti kilpailun yhdeksän heiton erolla Patrick Browniin. Jonathan Baldwin otti kolmannen sijan. Grandmastereissa Joe Mela taipui katkaisupelissä yllättäjä Eric Raineylle.

Kilpailun tulokset