Amatöörien SM-kilpailut sponsored by Prodigy Disc

Kylmäkoski ja Urjala
4.-5.10.2014

Tampereen Frisbeeseura ja Woodpeckers järjestivät amatöörien SM-kilpailut Kylmäkosken ja Lammiharjun radoilla. Tapahtuman pääsponsorina toimi Prodigy Disc. Kilpailussa pelattiin luokat MA1, FA1, MJ1, MJ2, MJ3 ja FJ2. Vielä edellisen illan tietojen mukaan kisa oli täynnä (144 pelaajaa), mutta viimeisen yön perumisten jälkeen mestaruuksia lähti tavoittelemaan 140 pelaajaa. Onneksi jono oli saatu tyhjäksi ja kaikki halukkaat mahtuivat kisaan mukaan, eikä viime hetken perumisista siten ollut haittaa.

Kylmäkosken kisakeskuksessa TD:nä toimi Janne Kinnunen, apu-TD:nä Suvi Rovio ja virallisena toimitsijana Harri Pouru. Lammiharjulla vastuussa olivat TD Vesa Honkanen ja apu-TD Jarno Virtanen. Pelaajien toimintaa ja sääntöjen noudattamista valvoi liiton puheenjohtaja Ville Kotamäki. TD-kaksikko saapui Kylmäkoskelle lauantaina seitsemältä. Jo pian sen jälkeen olivat ensimmäiset innokkaat ilmoittautujat paikalla noutamassa pelaajapakettiaan, joka sisälsi kynän, kädenlämmittimet ja Prodigy Discin PA3-kiekon kisaprintillä. Päivä oli heti aamusta alkaen tyyni ja kalenteriajankohtaan nähden lämmin, joten odotukset olivat korkealla ja toiveet tulostasosta kovia. Livetulospalvelua varten Urjalassa oli yksi väliaikatulospiste ja Kylmäkoskella kolme. Kilpailun jännitys saatiin siten välitettyä kotikatsomoihin asti, ja katsoipa tuloksia kesken kierroksen moni pelaajakin.

1

Kotomäen tuplaholarikortti. Kuva: Juuso Koro

Ensimmäisellä kierroksella Lammiharjulla aloitti MA1-luokan 72 parasta pelaajaa ratingin mukaan. Kierroksen kärkituloksen -10 nappasivat haltuunsa Juho Väisänen ja Mikko Syrjäläinen. Asetelma oli erittäin tiukka, sillä kahden heiton päässä vaani viisi pelaajaa ja heistä heiton päässä toiset viisi. Holareita hurrattiin kuudesti. Niistä jopa kaksi heitti Harri Kotomäki.

Kylmäkoskelta aloittivat loput MA1-pelaajat sekä kaikki muut luokat. Kaksinumeroisille miinuksille itsensä pelasivat Ville Ahokas (MJ1, -13) ja Henrik Lindevall (MJ2, -10). Ainoana luokassaan (FJ2) kilpaillut Eveliina Salonen pelasi +1 ja näytti, ettei naisten SM-hopeamitali Oulusta ollut vahinko. MJ3-luokassa kärkipaikan otti Onni Syrjälä (+8) ja FA1:ssä Soile Mutikainen (+14). Urjalan ilotulituksen lisäksi myös Kylmiksellä heitettiin ensimmäisellä kierroksella yksi holari. Ensimmäisen kierroksen jälkeen käytiin lounaalla ja vaihdettiin ratoja. Kylmäkoskella MA1:n kärki vaihtui, kun Heikki Helenius (-9) ja Mikko Nieminen (-10) päätyivät yhteistulokseen -16. Urjalassa muidenkin luokkien kierrosten kärkitulokset saatiin pakkasen puolelle tai nolliin. Antti Suominen nousi MJ2-luokan johtoon pelaamalla -11. Yhteistuloksella -20 hän johti jaetulla toisella sijalla olleita Markus Pöystiä, Väinö Mäkelää ja Erik Aaltoa viidellä heitolla ennen finaalipäivää. Myös MJ1:ssä Ville Ahokkaan (-5, yhteensä -18) ero seuraavaan, Riku Kankaanpäähän (-7, -13), oli viisi heittoa. Eveliina Salonen (FJ2) pelasi -1 ja Onni Syrjälä (MJ3) -7. Naisissa Soile Mutikainen (par) kasvatti johtonsa turvallisen kuuloiseen 11 heittoon.

Palkintopöytä. Kuva: Juuso Koro

Palkintopöytä. Kuva: Juuso Koro

Finaalipäivänä pelattiin yksi kierros Kylmäkoskella golflähdöin. Ensimmäiset ryhmät starttasivat matkaan klo 08:00. Ilma oli selvästi lauantaita kylmempi ja etenkin iltapäivää kohden tuulisempi, ja kädenlämmittimet tulivat monella heti hyötykäyttöön. Miehissä ja naisissa koettiin jännittäviä ratkaisunhetkiä Sudden Deathilla. Soile Mutikainen pelasi +7 ja sinetöi voittotuloksekseen 246. Hopeasijan nappasi taskuunsa Jenna Ågren (+22, 272). Sudarissa pronssista taisteltiin Paula Nikkasen ja Riitta Savolaisen kesken. Molemmat suoriutuivat avausheitollaan ykkösväylän lammen yli muutaman metrin päähän toisistaan. Matkaa korille oli vielä viitisentoista metriä. Peli ratkesi kolmansiin heittoihin, kun Nikkanen upotti puttinsa ja Savolaisen oli tyytyminen nelossijaan.

Miehissä Marko Jalo ja Harri Heikkanen (molemmat -7) nousivat haastamaan edellisen kierroksen kärkikaksikon Helenius (-4) ja Nieminen (-2). Kärki jaettiin tuloksella 205. Kolmossijasta sudaroivat Heikkanen ja Nieminen yhteistuloksilla 207. Heikkasen avaus päätyi avoimelle paikalle korin vasemmalle puolelle kympin ringin tienoille. Nieminen oli lähempänä, mutta hankalammassa paikassa kuusten vieressä. Kumpikin missasi ensimmäisen puttinsa ja onnistui toisella, joten peli jatkui kakkosväylälle. Ensimmäisenä avasi Nieminen päätyen noin yhdeksään metriin korista. Heikkanen parkkeerasi kiekkonsa täydellisesti alle kahteen metriin. Nieminen puttasi ohi ja Heikkanen voitti pronssia helpolla putilla. Kuuluisiksi viimeisiksi sanoiksi ei jäänyt ennen puttia virnistelty “Mä pistin tänään tänmittasen ohikin”.

Kultakamppailun avasi Jalo. Avaus laskeutui noin viiteen metriin, ja Jalo oli syystäkin tyytyväinen heittoonsa. Heleniuksen heitto epäonnistui ja päätyi juuri ja juuri vastarannalla vasemmalle puiden alle. Vaikka kiekko olikin sisällä, niin matkaa korille oli liikaa puttaamiseen. Helenius tyytyi lähestymään hallitusti korin alle ja jätti ratkaisun avaimet Jalon käsiin. Jalo keskittyi puttiinsa rauhassa, pisti kiekon koriin ja voitti Suomen mestaruuden.

Muissa luokissa sudareita ei tarvittu. MJ1:n voitti kisaa alusta asti johtanut Ville Ahokas (3. kierros -6, yhteensä 201 heittoa). Toiseksi kiilasi Esa Salonen (-9, yht. 205) ennen Riku Kankaanpäätä (-6, yht. 206). Kilpailun paras suoritus löytyy luokasta MJ2, jossa Antti Suominen pelasi kokonaistuloksekseen tasan 200 (3. kierros -5). Hopeaa jaettiin Markus Pöystille (-9, yht. 201) ja pronssia lauantain kuudennelta sijalta nousseelle Jasper Heinolle. MJ3-luokassa korkeimmalle korokkeelle kiipesi Onni Syrjälä (238) ja toiseksu tuli Henrik Kostin (256). FJ2-sarjan ykköspokaalin sai Eveliina Salonen (232). Palkintojenjaossa liiton tervehdyksen esitti puheenjohtaja Kotamäki ja pokaalit jakoi hallitseva Euroopan mestari Seppo Paju. Pokaalien lisäksi voittaja palkittiin Prodigyn sateenvarjolla, lippiksellä ja viidellä vapaavalintaisella kiekolla. Kakkoset saivat valita kisakeskuksen Frisbee Service Prodigy Pro Shopista kaksi kiekkoa, kolmoset ja sudarineloset yhden kiekon.

 

MA1

 1. Marko Jalo 205 (SD)
 2. Heikki Helenius 205
 3. Harri Heikkanen 207 (SD)
MA1

MA1

 

FA1

 1. Soile Mutikainen 246
 2. Jenna Ågren 272
 3. Paula Nikkanen 279 (SD)
FA1

FA1

 

MJ1

 1. Ville Ahokas 201
 2. Esa Salonen 205
 3. Riku Kankaanpää 206
MJ1

MJ1

 

MJ2

 1. Antti Suominen 200
 2. Markus Pöysti 201
 3. Jasper Heino 205
MJ2

MJ2

MJ3

 1. Onni Syrjälä 238
 2. Henrik Kostin 256
MJ3

MJ3

FJ2

1. Eveliina Salonen 232

FJ1

Lisää kuvia kilpailupaikoilta.

Teksti: Suvi Rovio
Kuvat: Juuso Koro