NBDG pro-tourin voittajat ratkottiin Kankaanpäässä

Lähes sata frisbeegolfaria kerääntyi viikonloppuna Kankaanpäähän Viidentienristeyksen kisakuntoon trimmatulle frisbeegolfradalle NBDG pro-tourin päätösosakilpailuun taistelemaan viimeisistä tour-pisteistä.

Avoimessa luokassa kiertueen voittotaistelu oli kahden kauppa Seppo Pajun johtaessa touria Pasi Koivun hengittäessä niskaan 9,5 pisteen päässä. Voittoon nousemiseksi siis Koivulta vaadittaisiin voitto tai toinen sija ja Pajun täytyisi jäädä vähintään kaksi sijaa häntä alemmas tuloslistalla. Kolmas sija riittäisi vain, jos Paju ei pystyisi kasvattamaan pistesaldoaan viimeisessä kilpailussa.

Seniorit-40 luokan tour-voitto puolestaan oli ennakkoon Ville Piipolla omissa käsissä kahdella voitolla yhtä monesta osakilpailusta. Lähin haastaja Sami Karvonen olisi voiton lisäksi tarvinnut Piipon jäämistä kärkikolmikon ulkopuolelle, mitä ei vielä ole senioriluokassa tapahtunut. Kai Vesalle tourin voitto olisi oman suorituksen lisäksi vaatinut sekä Piipon, että Karvosen jäämistä useamman sijan hänen taakseen.

Seniorit-50 luokassa tultaisiin ennakkoon näkemään kaikista kovin voittokamppailu, kun tourin kokonaistilanne oli vielä täysin auki Ville Kotamäen, Heikki Savolaisen ja Markku Pesosen kesken, koko kolmikon ollessa paikalla taistelemassa voitosta.

Naisissa Hannele Määttä oli karannut tavoittomattomaan pistejohtoon jo ennen viimeistä osakilpailua ja naisten seniorit-40 luokassa, sekä miesten seniorit-60 luokassa Riina Kotamäki ja Markku Tohni tulivat kaikki aiemmat osakilpailut voittaneina luokkiensa ainoiksi kilpailijoiksi täydentämään voittosuoransa kattamaan tourin jokaisen osakilpailun.

Lähes täydellinen sää siivittää kilpailijat koviin suorituksiin 1. kierroksella

Lauantai-aamuna kilpailunjohtaja Lassi Salminen sai lähettää nais- ja senioriluokkien kilpailijat lähestulkoon täydellisessä tuloskelissä kierrokselle, kun jo aamukahdeksalta lämpömittari näytti lähes 20 astetta ja ilma oli täysin tyyni.

Seniorit-40 luokan kovimman tuloksen löi tulostaululle odotetusti Ville Piippo, joka suoritti par62-radan 56:lla heitolla jättäen haastajistaan Kai Vesan 7 heiton ja Sami Karvosen 8 heiton päähän. Porin kämmentykki Esa Juusela löi vielä omaa kiilaansa tourin kärkimiesten väliin pelaamalla radan ihannetulokseen ja siten itsensä ensimmäisen kierroksen jälkeen toiselle sijalle.

Seniorit-50 luokassa kärkeen kiilasi Ville Kotamäki tuloksella neljä heittoa yli ihannetuloksen. Lähimpänä haastajana Heikki Savolainen löytyi ensimmäisen kierroksen jälkeen kakkossijalta 5 heittoa Kotamäkeä jäljessä. Naisissa Anna Elon kanssa tourin toisesta sijasta taistellut, Suomen varmasti lupaavin tyttöjuniori, Henna Blomroos otti paikkansa kilpailun kärjessä ensimmäisellä kierroksella jättäen Määttää kolme ja Eloa neljä heittoa peräänsä.

Avoimen luokan lähtöön mennessä lämpötila oli jo kohonnut hellelukemiin, mutta siitä huolimatta radalta olisi odotettavissa tulevaksi hikisten miesten lisäksi myös kovia tuloksia, tuulen henkäystäkään kun ei edelleenkään tuntunut käyvän. Kovia tuloksia myös nähtiin, kovimpana kotiradallaan pelanneen Tapani Aulun kortittama uusi rataennätys 10 alle ihannetuloksen, joka rikkoi ruotsalaisen Henrik Johansenin nimissä olleen ennätyksen peräti kolmella heitolla.

Edellisenä iltana parigolfin jälkeen nähtiin, kun Pasi Koivu silminnähden tyytymättömänä omaan peliinsä lähti illan jo hämärtyessä vielä hiomaan pelikirjaansa radalle. Tämä selvästi tuotti tulosta, kun myös Koivu alitti vanhan rataennätyksen jääden vain heiton Aulusta. Myös Leo Piironen piti hyvää tahtia pelaamalla 8 alle parin. Kärkikortin toiselle kierrokselle täydensi Juhani Vainio tuloksella -6. Samalla tuloksella Vainion kanssa kakkoskorttiin vielä hyville iskun paikoille itsensä pelasivat tourin voitosta taistellut Seppo Paju, sekä Jyri Salminen ja Jukka Leinonen.

Toinen kierros rakentaa asemia

Toisella kierroksella seniorit-40 luokassa Piippo kasvatti johtonsa Juuselaan jo 11 heittoon pelaamalla toisen kierroksen kolme alle parin. Juuselasta heiton perässä sunnuntain finaalikierrokselle lähtisivät Karvonen ja Janne Hilden.

Seniorit-50 luokassa Kotamäki onnistui myös repäisemään yhtä suuren johtoaseman, kuin kaimansa nuoremmissa senioreissa, pelaamalla heiton yli ihannetuloksen. Kakkossijaa kanssaan jakamaan Savolainen sai Marko Timosen ja myös tourin kärkisijoista kamppaillut Markku Pesonen onnistui nousemaan viimeiselle kierrokselle iskuetäisyydelle heiton Savolaista ja Timosta jäljessä.

Naisissa 14-vuotias Blomroos näytti kilpasiskoilleen taivaan merkit ja kasvatti johtonsa toisesta sijaa jakaneisiin Määttään ja Eloon 12:een heittoon.

Avoimessa luokassa Koivu jatkoi toisella kierroksella siitä, mihin ensimmäisellä jäi ja tykitti itsensä jakamaan Aulun ensimmäisen kierroksen rataennätystä -10 ja samalla itsensä kilpailun kärkeen yhteistuloksella -19. Tasaisen varmasti suorittanut Piironen pelasi tuloksella -6 kaksi heittoa paremmin kuin Aulu ja lauantain jälkeen tämä kaksikko jakoi toista sijaa tuloksella -14.

Janne Hirsimäki teki hienon nousun sunnuntain kärkiryhmään kolme heittoa Piirosen ja Aulun takana pelaamalla hyvän 8 alle kierroksen. Kakkoskortissa Paju hiipui tulokseen -2, jolla hän jäi jo kuuden heiton päähän tourin voiton kannalta tarvitsemastaan kakkossijasta.

avoimen_karki_lahdossa

Sunnuntain finaalikierros

Sunnuntain finaaleihin ei lähdetty aivan yhtä poutaisessa säässä kuin lauantaina, vaan kilpailijoita kierroksella raikasti parikin pientä kesäisen lämmintä sadekuuroa.

Pieni kosteus ei kuitenkaan kilpailijoita näyttänyt haittaavan, tulostaso pysyi lauantaiseen tapaan erittäin kovana. Tästä kertoo se, että avoimen luokan 62:sta kilpailuun lähteneestä heittäjästä peräti puolet pelasi miinusmerkkisen yhteistuloksen Suomen sekä par-lukemassa, että metreinä mitattuna, pisimmällä kiinteällä 18-väyläisellä radalla.

Seniorit-50 luokassa Ville Kotamäki sai tukevasta johdosta varmistella sekä kilpailu-, että tour-voiton. Marko Timonen vastasi luokan päivän parhaasta tuloksesta +1 ja nappasi näin kisan kakkospokaalin kotiin viemisiksi. Kolmas pysti jaettiin Heikki Savolaiselle, joka onnistui pitämään Markku Pesosen takanaan ja täten varmistamaan myös tourin toisen sijan. Pesoselle tourilta pronssia.

grandmasterit

Tätä ennen myös Markku Tohni oli saanut suoritettua oman urakkansa ja pokkasi mukaansa niin kisan kuin tourin ykköspystin vanhempien herrasmiesten luokasta.

tohni

Varmistelu riitti myös Ville Piipolle seniorit-40 luokassa ja ihannetuloksella viimeiseltä kierrokselta irtosi selvän kilpailuvoiton lisäksi myös kiertueen ykköspysti. Kisassa Kai Vesa nousi kakkoskortista Marko Hämäläisen kanssa kuin varkain palkintopallille molempien pelatessa viimeisen kierroksen Piipon tavoin ihannetulokseen. Hämäläinen jakoi kisan kolmannen sijan Sami Karvosen kanssa ja nappasi vielä pokaalista käydyssä katkaisupelissä pronssisen pokaalin matkaansa. Tourilta Karvoselle hopeaa ja Vesalle pronssia.

Piippo_Karvonen

Naisissa ei varmistelua nähty, vaan Henna Blomroos vastasi myös kolmannella kierroksella luokkansa parhaasta tuloksesta kasvattamalla eron lopulta 17 heittoon perässä tasatahtia tulleisiin Anna Eloon ja Hannele Määttään, jotka jakoivat kisan toisen sijan. Katkaisupelissä Elon ja Määtän välillä pelattiin jälleen vain pokaaleista, joista Elon matkaan tarttui hopeinen ja Määtälle pronssinen.

naiset

Voiton myötä Blomroos otti tourin kakkossijan Määtän takana Elon ollessa kolmas. Naisseniorien ainoalle kilpailijalle Riina Kotamäelle mukaan ojennettiin myös kisan ja kiertueen voittopokaalit.

riina

Avoimessa voittokamppailu kiristyi, kun Leo Piironen oli kirinyt Pasi Koivun johdon enää yhden heiton suuruiseksi etuysin jälkeen. Piirosen bogey haastavalta kymppiväylältä kuitenkin kasvatti Koivun etumatkan kahteen ja molempien pirkutettua kaksi seuraavaa väylää Piironen otti kierroksen toisen bogeyn Koivun tehdessä birdien, jonka jälkeen eroa oli taas jo neljä heittoa. Kahdella viimeisellä väylällä Koivulla oli jo varaa hieman kopistella puitakin kiekoillaan ja par-tulokset Piirosen birdieitä vastaan riittivät takaamaan -7 kierroksen ja kahden heiton voiton kilpailussa Piirosen -10 kierroksesta huolimatta.

koivu_voittoputti

Koivun ja Piirosen takana Tapani Aulu onnistui pitämään Janne Hirsimäen heitolla takanaan ja täten myös kolmannen sijan. Seppo Pajun kiri viimeisen kierroksen -8 ja se nosti hänet vielä jaetulle viidennelle sijalle Matias Söderströmin kanssa.

Tourin voittoon tuo tulos ei Pajulta kuitenkaan riittänyt, vaan Koivu nappasi kiertueen ykkössijan Pajun ollessa toinen ja Piirosen kolmas.

tour_avoin_top3

Kilpailun tulokset
https://kisakone.frisbeegolfliitto.fi/kilpailu/153/katso/leaderboard
http://www.pdga.com/tour/event/17914

NBDG Pro-tourin tulokset
https://kisakone.frisbeegolfliitto.fi/sarja/11