Masters päätyi vielä toistaiseksi tähtilipun alle

Frisbeegolfin Major on turnaus, jossa 144 pelaajaa kiertää radan neljästi ja lopulta McBeth voittaa

Vuoden ainoa Euroopan mantereella kilpailtava Major-turnaus tarjosi lopulta odotetun lopputuloksen. Amerikkalaisammattilaiset veivät kenttää mielin määrin, ja eurooppalaissuoritukset jäivät lähinnä pikanteiksi yksityiskohdiksi. Yhtään vähättälemättä Jalle Stoorin erinomaista loppunousua kuudennelle sijalle, KJ Nybon hienoa kakkossijaa ja muita kiilauksia top-20-joukkoon, ei lopputuloksiin jäänyt pienintäkään epäselvyyttä frisbeegolfin ykkösmaasta. Se on USA eikä tämä fakta muuksi muutu ainakaan pariin vuoteen.

Maailmanlistan ykkönen Paul McBeth tuli päätöspäivänä takaa ohi Nybon, kirjautti rataennätyksen kahdella heitolla uusiksi vaikka lopetti bogiin, ja jatkoi täten Euroopan Major-voittojensa putkea. Naisissa Catrina Allen pelasi päätöspäivänä tuloksen -2, johon moni miespelaaja olisi tyytyväinen. Allenille voi aika ykköspaikalla käydä pitkäksi, mikäli hän ei saa muista vastusta ja vähän äkkiä.

Turnauskestävyys ratkaisi

Euroopassa vain harva kilpailu venyy yli kolmepäiväiseksi, yleensä pelataan vain lauantaista sunnuntaihin yhteensä kolme kierrosta, eivätkä radatkaan ole aina kovinkaan raskaita, vaikka lukemaa saattaisikin tulla. Etenkin kumpuilevassa ja helteisessä Järvassa neljäpäiväisyys korostui, ja sunnuntai näyttikin ulosmittaavan pelaajista kaikki mehut. Paitsi Paul McBethistä. Pasi Koivu valitteli viimeisenä päivän väsymystä ja siitä johtuneita voimattomia avausheittoja. Puttikaan ei ollut kuosississaan, minkä vuoksi Koivu kirjautti varmasti huonoimman kierroksensa pariin vuoteen.

Moni muukin pelaaja suli helteessä viikon aikana, eikä sellaiseen ole enää nykypäivänä varaa kenelläkään. KJ Nybo jaksoi kolmen päivän ajan painaa kärjen lähellä ja hetken jopa ykkösenä, mutta puolessa välissä päätöskierrosta ”McBeast” paineli ohituskaistaa pitkin selvään voittoon. KJ:n viimeinen avausheitto sähkömuuntajan takaovelle ja reippaasti ob:n puolelle kieli uupumuksesta. Stoorin -10 on tässä katsannossa huipputason venyminen.

Hi fives from the champ! Thanks for watching guys!  #MastersDiscGolf #DiscGolf #MPOleadgroup

Paul McBeth läpsii ylävitoset voittohuumassaan. (Kuva: mastersdiscgolf.com)

Amerikkalaishuiput ovat kokeneita turnauspelaajia, jotka tietävät ratkaisuhetkien koittavan vasta päätöspäivänä. Rasitusta koettelevat kilpailut etelän nevadoissa ja teksaseissa hellelukemien paukkuessa ovat karaisseet heidän turnauskestävyytensä tasolle, jota eurooppalaiset eivät pysty suurena rintamana hätyyttelemään. On suorastaan ihme, että lähinnä talviharjoittelulla sinnittelevät suomalaiset Stoorin johdolla pystyivät lyömään kilpailemisen ammattilaisia Järvassa. Jalle Stoorin taakseen jäivät mm. Ulibarri, Owens, Wiggins ja McCabe. Vuosi draivitreeniä kojoottien ja kaktuksien keskellä preerialla voisi tehdä ihmeitä hyvää kautta pelaavalle espoolaiselle.

Mastersissa naisten kakkostilalle heittänyt Ragna Bygde on harjoitellut ja kilpaillut USA:ssa tämän kauden ja se todella näkyy: Heittopituus on kasvanut, puttivarmuus on erinomainen ja hän on kymmeneen vuoteen ainoa eurooppalaisnainen, joka on päässyt edes lähelle amerikkalaisten tasoa. Masters-menestystä ei voi panna pelkän kotiedun piikkiin.

DANG!! This lady just bangs her 50 footer catching up another stroke on Catrina Allen. Caddie on the left #MastersDiscGolf #discgolf @ragnabygde @jedvardsson

Ragna Bygde (oik.) tarjosi ainoana vastusta Catrina Allenille.

Suomi on Euroopan ykkösmaa

Jo muutama vuosi takaperin näytti siltä, että Ruotsin valtakausi Euroopan ykkösenä on taittumassa, ja viimeistään tänä vuonna Suomi on todella painellut heittämällä ohi. No, ainakin viime viikon perusteella suomalaiset olivat ruotsalaisia parempia. Mastersissa top-20-listalle pääsi viisi suomalaista, ruotsalaisia oli kaksi: käytännössä pelaamisensa lopettanut Markus Källström ja jo 55-vuotias Dan Johansson (joka pelasi loukkaantuneena!). Hyvänä päivänä Henrik Johansen voi tehdä ihmeitä, mutta epätasaisuus vielä vaivaa ja hänelle tyypillinen riskipelaaminen kostautuu usein. Sama luonnehdinta sopii Christian Sandströmiin, joka omien sanojensa mukaan lähinnä harrastaa pelaamista nykyään. Entistä ruotsalaisykköstä Jesper Lundmarkia ei ole pariin vuoteen näkynyt pieniä pistokisoja lukuunottamatta. Ruotsin hallitseva mestari William Gummesson joutui jättämään Mastersin väliin loukkaantumisen vuoksi, mutta hänestä odotetaan vielä suuria. Hänen kehityksensä on ottanut suuria harppauksia viime ja tänä vuonna, ja vasta parikymppisenä on varaa parantaa vielä roimasti.

Ratingien valossa Ruotsi johtaa sekä kärjen terävyydessä että leveydessä, mutta vasta kilpailut näyttävät totuuden. Euroopan mestaruuskilpailut elokuussa Sveitsissä näyttävät, mihin Skandinavian valtasuhteet ihan oikeasti ovat asettumassa. Muista eurooppalaista KJ Nybo on takuuvarmasti vahva radalla kuin radalla ja maailman rating-kakkonen Simon Lizotte nyt vain sattui tyrimään Mastersissa, kenties turhautumistaan. Tämän tason kilpailussa ykköstiille ei voi tulla myöhässä.

USDGC qualifying players presented with their invites. #MastersDiscGolf #DiscGolf

Markus Källström, Janne Hirsimäki, Ville Piippo, Greg Barsby ja Jalle Stoor saivat paikan USDG-kilpailuun. Jussi Meresmaa ja kilpailun tuottaja Jukka Teräs onnittelevat. (Kuva: mastersdiscgolf.com)

Masters nosti tasoa

European Masters oli jälleen isompi ja näyttävämpi kuin viime vuoden Open Nokialla. Moni pelaaja varmasti toivoisi näkevänsä kilpailupromottoori Jussi Meresmaan tositoimissa muuallakin kuin radanrakennuspuuhissa ja tulosteltalla. Kaksinkertainen Suomen mestari ja parhaan eurooppalaisesityksen hallitsija USDGC-kilpailussa (4.sija) järjestää tapahtumia samalla varmuudella kuin parkkaa draiveja ja paukuttaa pakkastuloksia. Meresmaan järjestämien Major-kilpailujen taso nostaa koko lajin ilmettä ja sitä myöten lajin pariin tulee aina vain parempia pelaajia ja jälleen kovempia turnauksia. Kierre on itseään ruokkiva; menestys nostaa yleistä kiinnostusta ja jälleen uusia lahjakkuuksia, jotka saavat menestystä. Suomessa frisbeegolfhype on astetta korkeammalla kuin USA:ssa ja Ruotsissa.

Tampereella 2000-luvun alussa alkaneet Midsummer Disc Golf Festivalit ihastuttivat pelaajia lyhyeksi leikatulla nurmella ja radan varteen nostetuilla juomapisteillä. Siitä on tultu ylöspäin joka vuosi. Nyt 15-vuotta myöhemmin kisakeskuksella voi seurata live-scoringia tulostalulta ja televisioruuduilta, on tunnelmaa nostattava kierroslähettäjä, monikymmenpäinen avustajaryhmä sosiaalisen median erikoismiehineen ja spottereineen ja valokuvaajineen jne. European Masters näytti jälleen, että laji on ammattimaistumassa hurjaa vauhtia. Tämän vuoden tv-lähetys esitteli lajin parhaat puolet sadoille tuhansille katsojille suorana ja YLEn Areenassa.

@jussimeresmaa briefing players about the live tv broadcast.  #MastersDiscGolf #DiscGolf #MPOleadgroup

Paul McBeth ja Jeremy Koling kuuntelevat, kun Jussi Meresmaa ohjeistaa kärkiryhmän kierrokselle. Takana kilpailun kuuluttaja The Hat Guy. (Kuva: mastersdiscgolf.com)

Tämän tason kilpailut kohottavat frisbeegolfin imagoa, pelaajien itsetuntoa ja lajin arvostusta niin, että tulevaisuudessa Eurooppa menee USA:n ohi monella osa-alueella. On vain ajan kysymys, koska amerikkalaiset lähtevät haastajina Euroopan mantereelle. Tai koska eurooppalaisammattilaiset käyvät USDGC:ssä ja MM-kilpailuissa näyttämässä, kuinka kovalla turnauskestävyydellä napataan kärkisijat viimeisen päivän voittokamppailussa.

Kilpailun kotisivut

Kierrosratingit ja lopulliset tulokset

 

Jaani Länsiö