Dutch Open 2013

EuroTourSuomen kesäkausi odottaa vielä tuloaan. Kilpailukausi on kuitenkin pikkuhiljaa pääsemässä käyntiin ja kuhinaa lajin ympärillä on ollut havaittavissa huomattavasti edellisvuosia enemmän. Ensimmäiset kotimaiset kisat ovat täyttyneet vauhdilla ja näyttää suomalaisia pelaajia riittävän massoittain myös ulkomaisille näyttämöille. Tänä viikonloppuna (6.-7.4.) pelattu Eurotourin ensimmäinen osakilpailu Hollannin Rijswijkissa oli osanottajalistojen mukaan melko suomalaispainotteinen. Kisan 90:stä pelaajasta kolmasosa kantaa nimensä edessä siniristilippua. Maamme on edustettuna kattavasti jokaisessa järjestetyssä luokassa, aina junioreista grandmastersiin saakka.

Jo perjantaina pelattu parikisa näytti ulkomaalaisille kaapin paikan. Tulosliuskaa katsellessa ei voi kun hymyillä, kolmen parhaan parin joukossa on kaksi suomalaisparia. Ja viidentoista sakissakin kuusi paria. Ykkössijan parikilpailuista nappasivat kahden heiton turvin Ville Piippo ja Teemu Malmelin, he nappasivat makeat päänahat Lizottelta sekä Ferrolta. Pari Koivunen/Hakulinen ottivat myös kiiltävää kaulaan ja pokkasivat jaetun pronssin jääden voittajille neljä heittoa.

Ensimmäisen todellisen pelipäivän jälkeen avoimen sarjan piikkipaikalla seisoi vakuuttavasti Bremenin ja Saksan ylpeys Simon Lizotte heittäen mukavan tuntuisen 8 heiton kaulan seuraavana olevaan Henrik Johanseniin kahden kierroksen yhteistuloksen ollen -15. Suomalaisista parhaimpana avoimessa sarjassa pelasi seitsemäntenä oleva Juho Rantalaiho (par). Muissa sarjoissa sinivalkoisia värejä korkeimmalle lauantain jälkeen olivat tuoneet Naisten avoimessa Henna Määttä (2.), Grandmastersissa Jari Niskanen (3.), Senior Grandmastersissa Markku Tohni (1.), Advanced Am Pekka Hartikainen sekä Jukka-Pekka Lähteenmäki (3.) sekä Juniorit 19 -sarjassa Niko Rättyä (1.) ja Aram Kalliorinne (2.).

Sunnuntaihin lähdettiin toiveikkain mielin, mutta päivästä koitui monelle pelaajalle oikea murheenkryyni ja edellisen päivän tasolle ei päästy. Suurin yllätys nähtiin avoimen sarjan kärkikahinoissa, jossa Lizotten vakuuttava johto kariutui Johansenin pelatessa huippukierroksen. Loppujen lopuksi Johansen vei kilpailun nimiinsä kahden heiton turvin (-13), Lizotten ollessa toinen (-11). Pronssipallin jakoivat ruotsalainen Tobias Östling ja ranskalainen Sylvain Gouge tuloksella -6. Juhot Rantalaiho sekä Vähätalo ottivat jaetun kahdeksannen sijan (+5) ollen parhaat kotimaiset.

Nuorimmat ja vanhimmat sinivalkoiset ottivat parhaat sijoitukset kaikki luokat mukaanluettuna. Niko ja Aram saavuttivat kaksoisvoiton juniorisarjassa ja Markku valloitti grandmastersit. Naisten avoimeesta sarjasta Henna toi kolmannen sijan ja puolestaan amatööreistä Jukka-Pekka sai hopeaa. Amatöörisarjassa kärkipäässä oli tukku muitakin suomisankareita. Onnittelut kaikille huippusijoituksia haalineille!

Teemu Lehtomäki
Toiminnanohjaaja