Yhteenveto sääntöuudistuksista kilpailijoille

Vuodelle 2013 sääntökirjaa on päivitetty merkittävästi vuoden 2011 versiosta. Suurin osa muutoksista on rakenteellisia, mutta mukana on myös muutamia uusia käsitteitä ja joitakin varsinaisia sääntömuutoksia. Merkittäviä pelisääntöjä ei ole muutettu.

PDGA:n sääntökirjasta on tulossa suomenkielinen painos lähiaikoina. Näitä toimitetaan jäsenseurojen yhteyshenkilöille edelleen jäsenistölle jaettavaksi. Varsinaista painotuotetta odotellessa sähköinen versio on jo luettavissa ja ladattavissa liiton sivuilta.

Lähtökohta on, että kilpaileva pelaaja osaa säännöt.

Epäselvissä tapauksissa voi ottaa sääntökirjan esiin ja tarkistaa sieltä. Se siis kannattaa lukea sillä tarkkuudella, että tietää ainakin mistä siellä puhutaan – ja se kannattaa pitää aina pelatessa mukana.

Oleellisimmat muutokset

Vain yhden pelaajan tarvitsee havaita rike, josta tuomitaan varoitus. Jos rikkeestä tuomitaan rangaistusheitto, tulee toisen pelaajan vahvistaa havainto. Jos heitosta aiheutuisi useampia rangaistuksia, tuomitaan näistä ankarin. Yhtä vakavista virheistä rangaistaan virheiden tapahtumisen kronologisessa järjestyksessä.

Kolmenkymmenen sekunnin aikaraja alkaa siitä kun ehdit kiekolle, ei siitä kun merkitset sen, koska miniä ei välttämättä tarvitse käyttää.

Laittoman kiekon kantaminen ei enää ole itsessään rangaistavaa. Rangaistuksen saa vain jos laitonta kiekkoa käyttää.

“Kiekon paikka on se kohta, johon se jää paikalleen ensimmäisen kerran.” Kun kiekko on muodostanut paikan, paikka pysyy vaikka kiekko siirtyisi sen jälkeen millä tahansa tavalla.

Heittäjä itse ei voi huomauttaa omasta heittoasentovirheestään tai vahvistaa toisen pelaajan tekemää huomautusta. Saat nyt hakea takaisin heittämäsi kiekon heittoasentovirheen jälkeen (ajankäyttösääntö pätee totta kai). Heittoasentovirheen toteamisen kolmen sekunnin sääntö on poistettu. Kaikki huomautukset tulee tehdä viivyttelemättä.

Et voi enää heittää takaisin mandolinjan yli kerran sen ylitettyäsi. Mandoilla ei ole enää oletuksena drop zonea mandolinjan takana. Jos kilpailunjohtaja ei ole määritellyt mandolle drop zonea, jatketaan edelliseltä heittopaikalta.

Tuloskortti pitää palauttaa 30 minuutin sisällä entisen 25 minuutin sijaan.