Vuoden Frisbeeurheilija 2011 – Seppo Paju

Suomen frisbeeliitto järjesti syksyn aikana äänestyksen, jossa valittiin vuoden frisbeeurhelija. Tänä vuonna tittelin voitti juuri 17 vuotta täyttänyt Seppo Paju, 7K. Kyselimme hieman Sepon kuulumisia ja tulevan vuoden suunnitelmia.

Seppo Paju

Kuva: Ilkka Paju

Mitä saavutustasi arvostat kaikkein eniten?
– Paras saavutus on ehdottomasti suomenmestaruuden voittaminen. Kilpailu oli kokonaisuutena vuoden paras. Hienoin yksittäinen kokemus oli kuitenkin MM-kisojen pituusnäytöksessä heitetty holari, jonka kautta laji sai paljon näkyvyyttä myös mediassa.

Mitkä ovat vuoden 2012 tavoitteet? Kutsuuko ulkomaat ja vieläkö sinua nähdään Suomen kilpakentillä?
– Tavoitteena on kiertää mahdollisimman paljon ulkomaisia kisoja, ehkä jopa USA:n National Touria jonkun verran, mutta se ei ole vielä varmaa. Mitään selkeää pääkisaa ei ole ensivuodelle. Suomen kisoja aion kiertää ainakin sen verran, että suomenmestaruuden saan uusittua.
– Kisakausi käynnistyy heti helmikuussa Memorialilla, sen jälkeen muita isoja kisoja ainakin MM-kisat ja USDGC.
– Unelmana olisi voittaa joku iso kisa, kukapa ei Major-voitosta haaveilisi. Stockholm Open on tulevana vuonna Major-kisa, mikäpä olisi hienompaa kuin ottaa sieltä voitto kotiin.

Minkälaisella treeniohjelmalla näihin tavoitteisiin päästään? Kuinka paljon viikossa treenaat? Eroaako talvella treenaaminen merkittävästi kesällä treenaamisesta?
– Huipputasolla pelaaminen on raskasta. Jos meinaa kiertää kisoja ulkomailla, täytyy peruskunnon olla hyvä, että jaksaa matkarasituksen, aikaeron tuomat haasteet ja pahimmillaan todella pitkät kierrokset. Esim. viime kesän MM-kisojen 27-väyläisen kierroksen jälkeen olin niin henkisesti kuin fyysisestikin aivan puhki. Tähän täytyy panostaa talven aikana.
– 10 tuntia viikossa riittää hyvin, kunhan jokainen tunti on tehokas. Pelkällä sattumanvaraisella kiekkojen räiskimisellä ei pääse mihinkään, vaan jokainen suoritus täytyy miettiä ja analysoida tarkkaan.
– Talvella keskityn enemmän peruskunnon kehittämiseen. Juuri nyt pelaan paljon mm. sulkapalloa ja salibandyä.
– Kesällä treenaan lähinnä radalla pelaten kierroksia. Talvella en juurikaan radoilla viihdy, heittotreeniä voi hyvin tehdä vaikka koulun liikuntasalissa.

Et siis meinaa osallistua karvalakkisarjaan?
– Kyllä kai sitä pari kisaa täytyy heittää… ainakin Taliin ja Meikkuun on pakko mennä :). Mutta se on sellaista hauskanpitoa

Pystyykö kukaan haastamaan Seppo Pajua vuoden frisbeeurheilja 2012 -tittelistä?
– Olisihan se mukavaa nähdä, että jostain tulisi kova haastaja. Mutta eiköhän hyvällä kisamenestyksellä titteli uusita.

Kerro loppuun vielä terveiset suomalaisille frisbeeharrastajille pitkän kesän odotuksen ajalle

– Frisbeestä on välillä hyvä irtaantua kokonaan. Itselläni esim. rannevaiva esti harjoittelemisen joksikin aikaa, se oli ihan tervetullut tauko. Noin muuten sanoisin, että monipuolinen frisbeen heittäminen on hyväksi. Vallatkaa liikuntasalit ja menkää sinne puttailemaan ja kopittelemaan.

SFL onnittelee Seppoa ja toivottaa menestystä tulevalle kaudelle!

Lue lisää Sepon kuulumisista hänen blogistaan. Kisamenestystä voi tutkailla PDGA:n sivuilta.

Aiemmin Vuoden frisbeeurheilija -tittelin ovat voittaneet:
Markus Lindewald 2004
Jussi Meresmaa 2005