EM2018: Suomen joukkue

MPO

Mikael Häme (MPO)

 • PDGA: #64889
 • Rating (31.7.2018): 1000
 • Lahden Frisbee Club

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Vuosi oli 2009, kun iskä toi kotiin pari kiekkoa, mitkä veljen kanssa sinä kesänä kulutettiin lähes puhki lähikoulun kentällä. Siitä pikkuhiljaa muutamia kiekkoja lisää haalittuani löysin lähialueen radoille, ja koulun kentän maalitolpat ja ikkunat vaihtuivat frisbeegolfkoreihin. Pari vuotta myöhemmin lähdin mukaan seuran toimintaan ja harrastus syveni suuntaan, jossa halusi kehittyä entistä paremmaksi. Vuoden 2014 keväällä tuli muiden perässä hankittua ensimmäinen lisenssi.”

Kuva: SFL / Mikko Kaakinen

Avoimessa luokassa kilpaileva Mikael Häme odottaa luokkansa EM-kilpailun olevan loppumetreille asti tiukkaa taistoa, sillä nykypäivänä niin moni pelaaja pystyy pelaamaan mestaruuteen vaadittavalla tasolla.

”Toivon, että itse pystyn olemaan mukana taistelussa ja uskon, että hyvällä suorituksella siihen pystytään. Tavoite on asetettu palkintopallille, kuten varmasti monella muullakin. Uskon että nähdään suomalaisjuhlaa monessa luokassa ja teen parhaani, että pystyisin myös omalta osaltani osallistumaan tuohon juhlaan.”

Hämeen valmistautuminen EM-kisoihin ei eroa pahemmin muihin kisoihin valmistautumisesta. Kesän kilpailutahti on ollut kova, joten pääasiassa Häme valmistuu kisoihin pitämällä kropan vetreänä ja valmiina seuraavaan koitokseen sekä pitämällä yllä hyvää heittotuntumaa.


Pasi Koivu (MPO)

 • PDGA: #41251 
 • Rating (31.7.2018): 990
 • Lords of DiscGolf, Heinola

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Löysin lajin vuonna 1999. Kotikaupungissani Heinolassa oli yksi Suomen ensimmäisistä radoista. Ei todellakaan ollut silloin vielä havaintoa siitä, että mitä siellä oikein kuuluu tehdä. Käytiinkin ensin vähän katselemassa, että mitä siellä tehdään, ja sen jälkeen ostettiin sitten itse kiekkoja ja lähdettiin kokeilemaan.”

Kuva: DGH / SFL

Kaksinkertainen avoimen luokan Suomen mestari Pasi Koivu on ollut jo vuosien ajan tuttu näky kärkitaistoissa paitsi kotimaan kilpakentillä myös lajin kansainvälisissä kilpailuissa. Nyt Koivulla on edessään uran kolmannet EM-kilpailut. 

”Edellisistä EM-kilpailuista mulla on pohjalla jo neljäs ja viides sija. Luonnollisesti lähden aina kilpailemaan voitosta, mutta edellisten sijoitusten pohjalta mitalikin olisi tietysti hieno juttu. Mutta jokainen kisa, johon mä lähden, niin lähden voitosta kamppailemaan.”


Väinö Mäkelä (MPO)

 • PDGA: #59635
 • Rating (31.7.2018): 1017
 • Puska Puttaajat, Laukaa

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Vuonna 2009 tai 2010 olin serkullani käymässä Turussa. Siellä sitten serkku pisti kiekot kouraan ja käytiin radalla heittämässä. Ja siitä sitten innostuin. Vuonna 2012 taisin käydä ensimmäisissä vähän isommissa kisoissa ja vuonna 2013 taisin ostaa ensimmäisen lisenssini.”

Kuva: DGH / SFL

Oulun EM-kotikisat sujuivat upeasti myös Väinö Mäkelältä. Vuonna 2016 vielä junioriluokissa kilpaillut Mäkelä voitti tuolloin EM-kultaa MJ1-luokassa (18-vuotiaat). Tältä kaudelta Mäkelän saldona ovat muun muassa kaksi frisbeegolfin kotimaisen kärkikiertueen Prodigy Disc Pro Tourin osakilpailuvoittoa sekä avoimen luokan SM-pronssi. 

”En yleensä aseta hirveästi mitään tiettyjä tavoitteita, kun lähden kilpailuihin. EM-kilpailuihin lähden pelaamaan hyvin, ja katsotaan sitten, mihin se riittää.”


Teemu Nissinen

 • PDGA: #39696
 • Rating (31.7.2018): 1017
 • Nummelan frisbeeseura

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Kaverit yllyttivät ostamaan kiekon, ja vaikka aluksi vastustin ajatusta, niin lopulta päädyin sellasen ostamaan. Ensin heiteltiin muutama vuosi kesälajina huvikseen, kunnes sitten vuonna 2009 hommasin lisenssin ja sillä tiellä ollaan.”

Kuva: SFL

Teemu Nissinen on pelannut tällä kaudella muun muassa EuroProTourilta RE/MAX Openista kolmossijan sekä Skellefteå Openista kuudennen sijan. Tampereen SM-kilpailuissa Nissinen pelasi nousujohteisesti, viimeisen kierroksen erittäin haastavalla radalla jopa tulokseen 5 alle parin.  

EM-kotikisoissa vuonna 2016 Nissinen sijoittui avoimessa luokassa upeasti pronssisijalle. Kroatiassa tavoitteena on kuitenkin parantaa omaa sijoitusta edellisistä EM-kilpailuista.

”Kahden vuoden takaista pronssia lähden kirkastamaan kullaksi. Kesä on painettu kisoissa, ja nyt pidetään mieli virkeänä ja herkistellään kohti keskiviikkoa ja ensimmäistä kierrosta.”


Seppo Paju (MPO)

 • PDGA: #36744
 • Rating (31.7.2018): 1027
 • Frisbeegolfseura 7k, Turku

Miten päädyit frisbeegolfin pariin?

”Löysin frisbeegolfin lehtimainoksen kautta. Kilpailemaan halusin lähteä heti alusta asti, mutta pari vuotta pelasin ennen kuin aloin kilpailemaan.”

Kuva: SFL / Timo Kulmala

Seppo Paju on kuulunut frisbeegolfin terävimpään kärkikaartiin jo useamman vuoden ajan. EM-kisoissa Paju on ehtinyt pelata jo junioriluokissa – vuonna 2010 saldona oli junioreiden MJ1-luokan Euroopan mestaruus. Avoimen luokan Euroopan mestaruuden hän voitti vuonna 2014 Genevessä.

Kroatian kisoihin Paju suuntaa lyhyen treenitauon jälkeen. 

”Tässä vaiheessa tauko on tuntunut parhaimmalta valmistautumiselta. Kisaviikolla treenataan tietysti kovaa. Odotan jännittävää kilpailua. Tavoitteeni on pelata heitto kerrallaan mahdollisimman korkealla tasolla.”


Leo Piironen (MPO)

 • PDGA: #36099
 • Rating (31.7.2018): 1002
 • Nummelan frisbeeseura

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Vuoden 2006 syksyllä ollessani vielä ala-asteella. Luokkakaverit olivat ostaneet muutaman kiekon, ja kysyttiin sitten voitaisiinko lähteä mukaan katsomaan, kun he heittävät. Kotipaikkakunnallani oli siihen aikaan sellainen 9-väyläinen rata. Käytiin siellä sitten katsomassa heidän pelaamistaan ja sen jälkeen lähdettiin itsekin kokeilemaan. Ja siitä viikkokisojen kautta eksyin myös kilpailemaan.”

Kuva: DGH / SFL

Edellisissä EM-kilpailuissa Oulussa vuonna 2016 avoimen luokan Euroopan mestariksi kruunattiin Leo Piironen. Myös kausi 2018 on sujunut Piiroselta mainiosti. Heinäkuun lopulla Piironen voitti uransa kolmannen avoimen luokan Suomen mestaruuden. 

Puolustavalla mestarilla on Kroatian EM-kilpailuihin asetettuna selkeä tavoite. 

”Tavoitteena on tietysti puolustaa mestaruutta.”


Mikael Räsänen (MPO)

 • PDGA: #73312
 • Rating (31.7.2018): 1004
 • Deep in the Forest, Kuopio

Miten päädyit frisbeegolfin pariin?

”Kahlasin kiekkoja lähilammesta 10-vuotiaana ja innostuin heittelemään löytämiäni kiekkoja. Ajan myötä lähdin sitten myös kilpailemaan.”

Kuva: SFL / Toni Laitila

Mikael Räsänen avasi kautensa upeasti EuroProTourin osakilpailun RE/MAX Openin voitolla Vierumäellä huhtikuussa. Kuukautta myöhemmin Ähtärissä Räsänen voitti Jesse Niemisen kanssa toisen perättäisen parifrisbeegolfin SM-kullan.

Kroatiassa vuorossa ovat Räsäsen uran ensimmäiset EM-kilpailut. Kilpailuihin valmistautumisen resepti on selkeä: hyvät valmistelutreenit, terveellinen syöminen sekä riittävä lepo. Pajun tapaan myös Räsänen odottaa avoimen luokan kilpailun olevan erittäin kovatasoinen ja jännittävä. 

”Odotan tasaista ja kovaa kisaa. Tavoitteenani on menestyä mahdollisemman hyvin.”


Jalle Stoor (MPO)

 • PDGA: #8992
 • Rating (31.7.2018): 999
 • Talin Tallaajat, Helsinki

Miten päädyit frisbeegolfin pariin?

”Isoveljeni löysi frisbeegolfin joskus vuoden 2003 paikkeilla. Kokeilin muutaman kerran jo silloin, mutta innostuin enemmän vasta seuraavana kesänä, jolloin tuli pelattua aamusta iltaan melkein joka päivä. Vuoden verran jännitin, uskallanko mennä viikkokisoihin, mutta ensimmäisten kisojen jälkeen en malttanut odottaa seuraavia.”

Kuva: SFL / Jari Huotari

Jalle Stoor on ehtinyt pelata Euroopan mestaruuskilpailuissa aiemmin jo vuosina 2007, 2008, 2014 ja 2016. Kroatiassa Stoor pelaa nyt ensimmäistä kertaa. Stoor kertoo harjoitelleensa EM-kilpailuita varten ahkerasti sekä saaneensa suuremmilla toistomäärillä koko ajan parempaa tuntumaa heittoihinsa.

”Itselläni ei ole kokemuksia Kroatian EM-radasta tai maassa pidetyistä kilpailuista. Olen kuitenkin kuullut hyvää siellä käynneiltä ja uskon, että kisojen järjestelyt ja tunnelma ovat kohdillaan. Tavoitteena minulla on saada kone vihdoin käyntiin ja pelata sillä tasolla, että voin kamppailla voitosta.”


FPO

Henna Blomroos (FPO)

 • PDGA: #59227
 • Rating (31.7.2018): 944
 • Rauman Frisbee

Miten päädyit frisbeegolfin pariin?

”Luokkakaverini hommasi itselleen kiekkoja, ja päätin ostaa itsekin sitten pari lättyä ja lähteä mukaan heittelemään. Ensin muutama vuosi meni vähän miten meni, mutta jotenkin lajiin jäi koukkuun ja tässä sitä nyt ollaan.”

Kuva: DGH / SFL

Henna Blomroos on naisten luokan tuore Suomen mestari. Ensimmäisen SM-kultansa raumalainen nappasi vasta 14-vuotiaana vuonna 2014. Blomroos oli mukana myös Oulussa vuonna 2016 järjestetyissä EM-kotikisoissa – silloin sijoitus oli hienosti viides. 

Kroatian kisoista Blomroos tavoittelee ennen kaikkea ehjää kisaa. 

”Tavoitteenani olisi saada pelattua ehjä kilpailu. Eli hyvä ja ehjä kisa, jossa ei tulisi mitään isoja romahduksia. Silloin olisin tosi tyytyväinen.”


Anna-Sofia Haipus (FPO)

 • PDGA: #84782
 • Rating (31.7.2018): 900
 • Ähtärin Urheilijat

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Olen harrastanut pienestä pitäen kaikenlaista urheilua, pääasiassa jalkapalloa ja telinevoimistelua. Reilu kolme vuotta sitten molempiin polviini tuli rasitusvammat, enkä saanut neljään kuukauteen esimerkiksi juosta tai hyppiä ollenkaan. Päädyin sitten ostamaan muutaman kiekon ja lähdin heittämään. Menin myös Heikki Saunasen järjestämälle starttikurssille, ja sen jälkeen olen pelannut frisbeegolfia aktiivisemmin.”

Anna-Sofia Haipus on pelannut tällä kaudella muun muassa kuudennen sijan Major-tapahtuma Konopiště Openissa. Muutama viikko sitten Tampereella Haipus saavutti toisen perättäisen SM-pronssinsa naisten luokassa.

Haipus on Vikströmin tapaan EM-kisojen ensikertalainen.

”Nämä ovat ensimmäiset EM-kisani, joten en ole asettanut mitään tarkkoja sijoitustavoitteita. Ennen kaikkea tavoitteenani on pelata tasaisia kierroksia, jolloin kierrostulokset eivät heittelisi paljoa.”


Sini Lindholm (FPO)

 • PDGA: #80281
 • Rating (31.7.2018): 894
 • Lahden Frisbee Club

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Isäni oli hankkinut muutaman kiekon ja lähdin testaamaan frisbeegolfia hänen kanssaan. Ensin laji ei tuntunut oikein mieleiseltä, mutta sitten lähdettiin katsomaan Lahdessa vuonna 2015 järjestettyjä SM-kisoja. SM-kisoissa näin, miten se kiekko oikeasti voisi lentää ja inspiroiduin lajista. Treenasin sitten hieman yli vuoden ajan ja lähdin sen jälkeen myös kilpailemaan.”

Kuva: DGH / SFL

Sini Lindholm on EM-kisojen ensikertalainen. Vuonna 2018 Lindholm on täydentänyt palkintokaappiaan muun muassa sekaparifrisbeegolfin SM-kullalla sekä parifrisbeegolfin SM-pronssilla. Lindholmin mukaan kausi ei ole kuitenkaan sujunut täysin toivotulla tavalla.

”EM-kisoissa tavoitteenani on pelata omalla tasollani, sillä tämä kausi ei ole aivan vastannut sitä omaa toivomaani tasoa. Tarkoituksena on siis hakea omaa hyvää peliä eikä niinkään jotakin tiettyä sijoitusta.”   


Hannele Määttä (FPO)

 • PDGA: #57529
 • Rating (31.7.2018): 903
 • Tomoottajat Disc Golf, Kankaanpää

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Aloitin pelaamisen isoveljeni innostamana. Hän myös vei minut parikseen sekaparigolfeihin, josta sain kipinän kisaamiseen. Aloitin siis kisaamisen oikeastaan heti samantien, kun aloin lajiin tutustua.”

Kuva: DGH / SFL

Vuoden 2014 EM-kilpailuissa Genevessä naisten avoimessa luokassa pronssia saavuttanut Hannele Määttä suuntaa Kroatian kisoihin hyvillä mielin.

”On hienoa olla valittuna EM-kisajoukkueeseen. Matkasta tulee varmasti ikimuistoinen. Tavoitteeni on pelata tasainen kisa ja sijoittua hyvin sekä tietysti pitää hauskaa. Kesä on ollut kiireinen, mutta kisaan valmistautuminen on sujunut hyvin.”


Eveliina Salonen (FPO)

 • PDGA: #64927
 • Rating (31.7.2018): 948
 • Nummelan frisbeeseura

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Kotini läheisyyteen oli juuri tullut rata. Meillä oli kaverin kanssa vähän tylsää, ja otettiin vaan jotkin löytämämme kiekot mukaamme ja mentiin kokeilemaan. Ei tiedetty lajista silloin vielä yhtään mitään, mutta jotenkin siihen jäi sitten yhtäkkiä koukkuun, ja sitä myöten kiekkojakin tuli hankittua sitten enemmän. Kilpailen nyt viidettä vuotta.”

Kuva: DGH / SFL

Naisten luokan kolminkertainen Suomen mestari Eveliina Salonen on pelannut loistavaa kautta. Saldona vuodelta 2018 on muun muassa uran ensimmäinen Major-kilpailun voitto Konopiště Openista heinäkuulta. Lisäksi Salonen on voittanut kaksi EuroProTourin osakilpailua, Sula Openin Norjassa sekä Skellefteå Openin Ruotsissa. 

EM-kotikisoissa Oulussa vuonna 2016 Salonen säväytti ja voitti naisten luokan EM-kultaa. Salonen suuntaa siis kohti Kroatiaa puolustavana mestarina.

”Pakko sanoa, että tottakai voittoa lähdetään hakemaan. Ja tietysti tavoitteena on myös pelata sitä omaa hyvää peliä.”


Vanessa van Dyken (FPO)

 • PDGA: #62325
 • Rating (31.7.2018): 923

Miten päädyit frisbeegolfin pariin?

”Serkkuni Jesse tutustutti minut lajiin. Aloitin pelaamalla muutaman kerran kuukaudessa, ja pikkuhiljaa pelasin useammin ja useammin, kunnes pelasin jo melkein joka päivä. Kilpailemisen löysin, kun menin yhtenä viikonloppuna paikalliselle radalle, ja siellä oli käynnissä kilpailu. Näin naisten kilpailevan ja päätin sitten myös itse lähteä mukaan ja osallistua kilpailuihin.”

Kuva: SFL / Patric Westerlund

Vanessa van Dyken on kilpaillut vuosien varrella ahkerasti. Vuonna 2017 hän voitti muun muassa Konopiště Openin. 

”Olen valmistautunut harjoittelemalla puttia sekä pyrkinyt myös parantamaan draivieni tarkkuutta. Olen myös lueskellut urheilun mentaalipuolta käsittelevää kirjallisuutta, mikä on ollut paitsi erittäin mielenkiintoista myös hyödyllistä.”


MJ18

Mikael Hakala (MJ18)

 • PDGA: #51479
 • Rating (31.7.2018): 980
 • Frisbeegolfseura 7k, Turku

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Frisbeegolfin löysin serkkuni kautta vuonna 2011. Aktiivisen kilpailemisen aloitin pari vuotta myöhemmin, koska kilpapelaaminen on aina kiinnostanut minua.”

Kuva: SFL / Pasi Hotti

Myös Mikael Hakala oli mukana Oulun EM-kilpailuissa. Tuolloin 16-vuotias Hakala sijoittui MJ1-junioriluokassa hienosti neljänneksi. Kroatiassa kahden vuoden takaista sijoitusta on tarkoitus lähteä parantamaan.

”EM-kilpailut ovat yksi kauden päätavoitteistani, ja tavoitteena on voittaa. Valmistautuminen on sujunut hyvin, ja siihen on sisältynyt normaalia harjoittelua sekä tulevaan kisapaikkaan tutustumista.” 

Tällä kaudella Hakala on kilpaillut muun muassa junioreiden MM-kilpailuissa. Yhdysvaltojen Kansasista tuliaisena oli hienosti 18-vuotiaiden luokan MM-pronssi. 


Samuel Stenman (MJ18)

 • PDGA: #74978
 • Rating (31.7.2018): 984
 • Liitokiekkoseura Mustavaris, Pori

Miten päädyit frisbeegolfin pariin?

”Frisbeegolfin löysin vuoden 2013 syksyllä, kun kaverini kysyi minua mukaan kierrokselle. Tämän jälkeen aloin heitellä päivittäin. Kilpailemisen aloitin vuotta myöhemmin, kun kotiradallani järjestettiin kilpailut. Ajattelin, että se olisi hyvä paikka aloittaa kilpaileminen.”

Kuva: SFL / Jesse Kyytinen

Tasaisesti vuosi vuodelta kehittynyt Samuel Stenman nappasi viime vuonna MJ2-luokan (15-vuotiaat) SM-kultaa. Tällä kaudella Stenman on siirtynyt pelaamaan 18-vuotiaiden luokkaan (MJ18). Jyväskylän SM-kilpailuista saldona oli hienosti SM-hopeaa.

Stenman arvioi mittelön EM-mitaleista olevan tiukkaa ja tasaväkistä. 

”Odotan kilpailun olevan erittäin tasaväkinen. Tavoitteenani on itse pelata hyvää ja tasaista peliä läpi kilpailun, ja sitä kautta voittaa. Olen valmistautunut kilpailuihin normaalisti harjoittelemalla, ja kaikki on sujunut oikein hyvin.” 


Oskari Vikström (MJ18)

 • PDGA: #74130
 • Rating (31.7.2018): 991
 • Jyväskylän Liitokiekkoilijat

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Löysin lajin, kun naapurini hankkivat muutaman kiekon ja korin. Kilpailemaan päädyin, kun kuulin viikkokisoista ja halusin katsoa, miten pärjäisin paikallisten junnujen keskuudessa.”

Kuva: SFL / Jesse Kyytinen

Yksi huippuvedossa tällä kaudella olleista nuorista pelaajista on Oskari Vikström. Kauden 2018 saldona ovat muun muassa parifrisbeegolfin SM-kulta Niklas Anttilan kanssa MJ18-luokasta sekä henkilökohtainen MJ15-luokan SM-kulta Jyväskylän kotikisoista. 

”Kyllähän sitä voittamaan lähdetään, mutta kyllä pääasiassa haen ehjää tasaisen hyvää kisaa. En valmistaudu EM-kisoihin mitenkään erityisesti,  treenaan normaalisti ja työstän heikompia osa-alueitani.”


FJ18

Maria Asikainen (FJ18)

 • PDGA: #86809
 • Rating (31.7.2018): 874
 • Simpele DiscGolf

Miten päädyit frisbeegolfin pariin?

”Ensimmäisen kerran kokeilin frisbeegolfia koulun liikuntatunnilla. Sitten löysin Metsäkylän radan ja kylän frisbeeporukan, joiden kanssa heittää. Kylän porukka ja äitini ehdottivat kilpailemista, joten päädyin kokeilemaan sitä.”

Kuva: SFL

Maria Asikainen voitti viime vuonna 18-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestaruuden. Tänä vuonna naisten avoimen SM-kisasta saldona oli puolestaan hienosti viides sija. Kroatiassa Asikainen osallistuu ensimmäisiin EM-kilpailuihinsa.

”Tavoitteenani on pelata ehjät ja tasaiset kierrokset. Odotan myös tapaavani muita hyviä pelaajia eri maista. Olen harjoitellut kisaa varten paljon ja olen yrittänyt virittää itselleni positiivista mielialaa.” 


FP40

Anna Elo (FP40)

 • PDGA: #43509
 • Rating (31.7.2018): 869
 • Liitokiekkoseura Mustavaris, Pori

Miten päädyit frisbeegolfin pariin?

”Löysin frisbeegolfin aikoinaan puuseppäkoulun opettajan Marko Timosen ansiosta. En ollut ajatellut mitään kilpailu-uraa, vaan innostuin lähtemään mukaan hauskaan ja helppoon harrastukseen. Kilpaileminen tuli vahingossa mukaan kuvioihin ja silloin noin 10 vuotta sitten kisat eivät olleet niin isoja ja vakavia kuin ehkä nykyään. Toivon, että viiden vuoden sisällä, kun elämä ehkä vähän tasaantuu, niin minulla on aikaa aloittaa oikein intensiivinen kilpaileminen ja kehittyminen.”

Kuva: DGH / SFL

Anna Elon palkintokaapista löytyy yhdeksän SM-mitalia – yksilökilpailuiden lisäksi menestystä on kertynyt parigolfista ja sekaparigolfista. Viime vuonna Elo nappasi FMP-luokassa (Naiset 40) SM-kultaa. 

”On hienoa päästä mukaan kisoihin ja kokemaan ison tapahtuman tunnelmaa. Edellisestä vastaavasta on useita vuosia”, toteaa Elo, joka on edustanut Suomea EM-tasolla viimeksi vuonna 2012 Colchesterissa Iso-Britanniassa. 

”Tavoitteeni olisi pystyä pelaamaan rennosti ja vapautuneesti, koska viimeaikoina se ei ole onnistunut, ja suorittaminen kisatilanteessa on ollut reilusti alle oman taitotason.”


Kristiina Sylman (FP40)

 • PDGA: #73830
 • Rating (31.7.2018): 844
 • Talin Tallaajat

Miten päädyit frisbeegolfin pariin?

”Pohjois-Helsinkiin ilmestyi vuonna 2009 rata Siltamäkeen ja lähdin kokeilemaan. Silloin heitin vain tuulettomalla ja aurinkoisella säällä, kunnes vuonna 2015 ostin lisenssin ja aloin harrastaa säännöllisemmin sekä käymään kisoissa.”

Kuva: DGH / SFL

Kristiina Sylman on luokkansa kaksinkertainen SM-hopeamitalisti sekä SFL:n pro-tourin kaksinkertainen kokonaiskisan voittaja. Kroatiassa vuorossa ovat uran ensimmäiset EM-kilpailut. Sylman kertoo pitäneensä kisakuntoa myös EM-kilpailuita ajatellen yllä aktiivisella ja säännöllisellä kilpailemisella. 

”Tavoitteenani on pelata mahdollisimman hyvin, pysyä väylällä ja putata rohkeasti. Tulostavoitetta en ole itselleni asettanut. Kunhan olen tyytyväinen omaan suoritukseeni.”


MP40

Janne Hirsimäki (MP40)

 • PDGA: #47516
 • Rating (31.7.2018): 1003
 • Nummelan frisbeeseura

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Satuin törmäämään Vihdissä lenkkeillessäni koreihin ja päätin kokeilla lajia. Tutustuin pian paikallisen seuran väkeen. Heidän kautta saamani positiivisen palautteen ja kannustuksen siivittelemänä lähdin rohkeasti nopeasti kisaamaan.”

Kuva: SFL / Timo Kulmala

Muutama viikko sitten avoimen luokan (MPO) SM-hopeaa napannut Janne Hirsimäki kilpailee Kroatian EM-kilpailuissa 40-vuotiaiden luokassa (MP40). EM-kilpailuista Hirsimäki tavoittelee ennen kaikkea ehjää kisaa.

”Valmistautuminen onnistui SM-kisojen kohdalla todella hyvin ja sain erittäin vahvan, nousujohteisen kisan alle Tampereella. Mikäli herkistely saadaan osumaan kohdalleen, voitetaan Mastereiden luokka MPO:ta paremmalla tuloksella.”

Kroatiassa käytettävissä olevan lyhyen harjoitusajan Hirsimäki aikoo käyttää hyödykseen saadakseen kropan rennoksi ja heitot tarkaksi.  

”Rata tulee käydä ajatuksella läpi pariin otteeseen, jotta heittovalintoja ei tarvitse enää kisassa arpoa.”

Kroatiassa Hirsimäki toimii myös Suomen joukkueen kapteenina. Hirsimäki kuvailee joukkuetta erittäin vahvaksi, kokeneeksi ja nälkäiseksi. 

”Nuorisokaarti on hirmuisessa lennossa näin kauden pääkisojen alla, joten on syytä odottaa onnistuneita kisoja laajalla rintamalla. Kaikkien luokkien kärjessä riittää haastajia, joten mielenkiintoiset kisat ovat edessä.”


Teemu Holappa (MP40)

 • PDGA: #48603
 • Rating (31.7.2018): 970
 • Oulun Bogitikat

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Lajin pariin eksymisestä käy kiittäminen velipoikaani Vellua. Vuoden 2010 kesällä tutustuin lajiin ja se oli rakkautta ensisilmäyksellä – sillä tiellä ollaan edelleen. Kilpailuvietti on aina ollut sen verran kova, ettei voinut olla osallistumatta myös kisoihin.”

Kuva: DGH / SFL

Oululainen Teemu Holappa voitti viime vuonna MPM-luokan (Avoin 40) SM-kultaa Hyvinkään kisoissa. Suomen mestaruuttaan puolustamaan hän pääsee elokuun lopulla järjestettävissä mastereiden SM-kilpailuissa Joensuussa, mutta sitä ennen matka käy Kroatiaan mittelemään MP40-luokan Euroopan mestaruudesta.  

”Tasaista peliä lähden pelaamaan sekä voittoa tietenkin myös hakemaan. Pieni jännitys on löytynyt jo kisoja aatellen. Viimeisen viikon ennen kisoja olet treenannut ahkerasti driverien kanssam ja myös puttia olen pitänyt yllä päivittäin.”


Marko Hämäläinen (MP40)

 • PDGA: #52899
 • Rating (31.7.2018): 975
 • Hämeenlinnan Discaajat

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Poikani hajotti rantafrisbeen kaverinsa kanssa, ja ajattelin, että onhan noita varmasti tehty kestävämmästäkin materiaalista. Menin urheilukauppaan ja siellä oli sitten frisbeegolfkiekkoja. Ostin putterin ja siitä se sitten lähti. Paikallisissa viikkokisoissa huomasin pärjääväni heti, joten menin mukaan myös isompiin kisoihin.”

Kuva: SFL / Kajsa Wickström

Marko Hämäläinen oli vuoden 2016 EM-kotikisoissa viides. Hämäläinen suuntaa kohti toisia EM-kilpailuitaan hyvällä fiiliksellä – myös tuloksellinen tavoite on asetettu.

”Tavoitteenani on parantaa Oulun EM-kisojen viidettä sijaa. Alkukausi on ollut vaikea erilaisten ongelmien kanssa kropassa, mutta nyt pitäisi olla ukko jo kunnossa. Ennen kisoja pyrin huolehtimaan siitä, että kroppa saa tarpeeksi lepoa.”


MP50

Ville Kotamäki (MP50)

 • PDGA: #8947
 • Rating (31.7.2018): 918
 • Nummelan frisbeeseura

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Nuorena poikana (80-luvun alussa) pelasin aktiivisesti frisbeen kenttälajeja ja ultimatea. Vuonna 2006, kun Nummelaan perustettiin seura, niin golfmailat vaihtuivat kiekkoihin.”

Kuva: DGH / SFL

Ville Kotamäki on edustanut Suomea EM-kilpailuissa myös vuosina 2016 ja 2014. Viime vuonna Kotamäki saavutti muun muassa MPG-luokan SM-hopeaa sekä toisen sijan samassa luokassa SFL:n pro-tourin kokonaiskilpailusta. 

Euroopan mestaruuskilpailuihin lähdettäessä tavoitteena on pelata kauden parhaat kisakierrokset.

”Odotan hienoa tapahtumaa upeassa paikassa ja lämpimässä kelissä. Terveenä on pysytty ja kelit ovat suosineet. Mentaalipuolen treenaamiseen on panostettu. Pääkopasta se onnistuminen on kiinni.”


Kari Vesala (MP50)

 • PDGA: #28830
 • Rating (31.7.2018): 959
 • Talin Tallaajat, Helsinki

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Frisbeegolfin olen löytänyt silloin, kun se on Suomeen tullut eli 80-luvun alussa. Silloin jo muita frisbeelajeja kilpailleena se oli luonnollinen lajilisä ottaa mukaan.”

Kuva: DGH / SFL

Kahdeksansiin EM-kilpailuihinsa suuntaava, Oulussa MPG-luokan (Avoin 50) mestaruuden voittanut Kari Vesala on valmistautunut tulevaan kisakoitokseen samaan tapaan kuin aiempinakin vuosina. Talven harjoittelu on pitänyt sisällään paljon puttia ja loppukeväästä paljon draivia, kun taas kesän ohjelmaan on kuulunut kisaamista ja ylläpitäviä treenejä kaikilla osa-alueilla. 

”Konopiště Openissa sain vähän vanhaa olkapäävammaa esiin, mutta onneksi se ei ollut kovin paha, koska olen sen jälkeen pystynyt heittämään normaalisti. Itse kisaan valmistautumisessa ei ole mitään erikoista – hyvä tuntuma rataan ja selkeä pelikirja, mitä tehdään eri väylillä.”

Kroatiasta Vesalan tavoitteena on saavuttaa EM-mitali, mutta ennakolta hän uskoo sen vaativan venymistä. 

”Olen oman sarjani rankingissa kuudentena. Hyvällä pelillä, mikä tarkoittanee noin 990 keskiarvolla pelattuja kierroksia taistellaan jopa voitosta. Kolmanteen sijaan riittänee noin 970 reitatut kierrokset. Eli mitaliin tarvinnee vähän venyä. Nähtäväksi jää, miten rata sopii itselle, ja miten peli lähtee kisaradalla kulkemaan.”


MP60

Markku Tohni (MP60)

 • PDGA: #8567
 • Rating (31.7.2018): 882
 • Nokian frisbeeseura

Miten päädyit frisbeegolfin pariin?

”Omat pojat saivat mukaan lajin pariin. Heidän mukana lähdin pelaamaan myös kilpailuihin.”

Kuva: SFL / Anette Bergström

Markku Tohni osallistuu Kroatiassa viidensiin EM-kilpailuihinsa. Vuosina 2012 ja 2014 kotiintuomisina ovat olleet MPS-luokan (Avoin 60) Euroopan mestaruudet. 

”Nämä on viidennet EM-kisani. Tavoite on aina ollut ja on myös tällä kertaa pelata kauden parasta peliä.”

Tohni kertoo valmistautuneensa EM-kilpailuihin kilpailemalla ahkerasti. Kisat kotimaan radoilla ovatkin sujuneet hyvin, tuloksena muun muassa voitot kahdesta pro-tourin osakilpailusta.